cultuurcentrum Hasselt

Préludes & Pianoconcerto 1 van Liszt & Dvořák 6

Antwerp Symphony Orchestra o.l.v. Shiyeong Sung & Mariam Batsashvili, piano
vr 22 nov 2024 - 20:00
vr 22 nov 2024
20:00
  • vr 22 nov 2024
    20:00
    concert- & theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Franz Liszt was een flamboyante man met dermate magnetische popster-allures dat ‘lisztomanie’ een begrip werd. In een tijd waarin tijdschriften met aandacht voor society in opmars waren, kon Liszt naast fans ook rekenen op een schare kritikasters. “Dat begrijpen jullie allemaal niet, haha!” schreef hij onder het openingsthema van zijn eerste pianoconcerto.

De Georgische pianiste Mariam Batsashvili - zie ook haar indrukwekkende concert met Le Concert Olympique in CCHA in 2019 - volgde de voetsporen van Liszt tot in Weimar waar hij medio 19de eeuw een belangrijke stap in zijn carrière zette. Ze studeerde er aan het naar hem genoemde conservatorium. Zijn werk neemt een prominente plaats in haar repertoire in. Het bruisende Les préludes is een essentieel werk van de Hongaarse pianovirtuoos: een symfonisch gedicht, een genre dat hij zelf bedacht.

De immer graag geziene gasten van het Antwerp Symphony Orchestra spelen o.l.v. de internationaal gerenommeerde Zuid-Koreaanse dirigente Shiyeong Sung na de pauze de symfonie waarmee Dvořák bij leven het meest onverdeelde succes oogstte, een werk vol meeslepende Tschechische en Boheemse ritmes en melodieën.

programma
Franz Liszt
Les préludes S. 97 & Concerto voor piano nr. 1 in Es groot S. 124  
Antonin Dvořák Symfonie nr. 6 in D groot op. 60 

credits

inleiding 19.15 u / dirigent Shiyeong Sung / piano Mariam Batsashvili / inleiding Stijn Paredis / © Joseph Fischnaller
antwerpsymphonyorchestra.be & mariam-piano.com