cultuurcentrum Hasselt

Brahms vioolconcerto & Sibelius 2

Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v. Kristiina Poska & Marc Bouchkov, viool
vr 11 okt 2024 - 20:00
vr 11 okt 2024
20:00
  • vr 11 okt 2024
    20:00
    concert- & theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Een liefdesbrief aan de hoogromantiek waarin de viool sierlijk danst met het orkest: net omwille van de rijke orkestratie noemde dirigent Hans von Bülow het vioolconcerto van Brahms een werk “eerder tégen dan voor de viool”. Joseph Joachim, voor wie het geschreven werd, plaatste het echter in zijn lijstje van “de grote vier”, naast die van Beethoven, Bruch en Mendelssohn.

Kristiina Poska en violist Marc Bouchkov laten ons smullen van de lyrische melodieën, ontroerende duetten en het opzwepende, Hongaarse slot. Bouchkov doceert aan het Conservatoire Royal van Luik en werd opgemerkt tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd 2012. Hij concerteert met o.m. het Koninklijk Concertgebouworkest en Mariss Jansons, het HRSinfonieorchester en Christoph Eschenbach en het Orchestra Filarmonica della Scala en Lorenzo Viotti.

De chef-dirigente uit Estland duikt na de pauze in de wondere wereld van Sibelius’ tweede symfonie, een meesterwerk dat uitgroeide tot het symbool van de Finse trots, maar geboren werd tijdens een verblijf in Italië “waar men cantabile, balans, harmonie, plasticiteit en symmetrie van de lijnen leert, waar alles mooi is, zelfs de lelijkheid” (in de woorden van zijn vriend, baron Alex Carpelan).

programma
Johannes Brahms
Concerto voor viool in D groot op. 77
Jean Sibelius Symfonie nr. 2 in D groot op. 43 

credits

inleiding 19.15 u / dirigent Kristiina Poska / viool Marc Bouchkov / inleiding Stijn Paredis / © Kaupo Kikkas
symfonieorkest.be & bouchkov.com