cultuurcentrum Hasselt

Music for Hasselt

Nils Frahm
vr 15 sep 2023 - 20.00 u - 22.00 u
vr 15 sep 2023
20.00 u - 22.00 u
  • vr 15 sep 2023
    20.00 u - 22.00 u
    concert- & theaterzaal

Nils Frahm behoort tot de nieuwe lichting componisten/muzikanten die zich vanuit het niemandsland tussen (post)klassiek, minimal music en (post)rock een weg baant naar een breed publiek met hypnotiserende pianocomposities, pulserende synths en zinderende bassen. De klassiek geschoolde - en nog steeds maar 40-jarige - Frahm legde het afgelopen anderhalve decennium een indrukwekkend parcours af vanuit zijn studio(‘s) in Berlijn. 

Wij herinneren ons nog altijd zijn passage tijdens Piano_anders #1 (CCHA, 2011): van bij de eerste noot die hij aansloeg werd het onwezenlijk stil in de zaal en hapte het publiek naar adem. Niet veel later verscheen Felt en ging het ‘hard’: de ****-recensies stapelden zich op.

Sinds zijn vorige concert in CCHA (2013) zat Nils Frahm niet stil: eerst verscheen live album Spaces, gevolgd door een indrukwekkende samenwerking met Ólafur Arnalds, het zijproject nonkeen (CCHA, 2016) én de lancering van Piano day, op de 88ste dag van het jaar. Frahm vond in die periode ook een ‘thuis’ in het Berlijnse Funkhaus, een ‘radiogebouw annex studios’ uit DDR-tijden. Tegelijkertijd belandde hij op de affiche van de grootste festivals en de meest prestigieuze zalen zoals de Royal Albert Hall in Londen, Sydney Opera House, Elbphilharmonie Hamburg…

All melody uit 2018 werd dé doorbraak naar het grote publiek met ruim 180 concerten over de hele wereld (waaronder 4 uitverkochte shows in Brussel, Gent en Luik), recensies in alle media, een item in het Journaal en een vierde plaats in de Ultratop. Het album kreeg nog drie Encores, mooi gebundeld in 2019. In 2021 en 2022 volgden op zijn eigen label Leiter eerst Old friends new friends, concertfilm/album Tripping with Nils Frahm en Music for animals, mét opnieuw een tour langs de grootste steden en festivals (zoals Koningin Elisabethzaal Antwerpen, Bozar Brussel en net nog Gent Jazz).

Op vrijdag 15 september - 10 jaar na zijn vorige passage! - opnieuw in CCHA: Nils Frahm met Music for Hasselt! En dat meteen ook in veruit de kleinste zaal van de tour, op de plek waar het allemaal begon in België. Een unieke concertavond om niet te missen!

“**** Een lang warm klankbad waar geen wellnesskuur tegenop kan. Nils Frahm draait alle kranen open en tapt zuivere, epische klasse.” FocusKnack, 26 januari 2018
“**** Van de niche naar de Ultratop met zowel ingetogen pianoballades als ophitsende elektronica.” De Standaard, 5 februari 2018

8/10 - Prachtig om een muzikant met zoveel overgave, zoveel aandacht en tegelijkertijd zoveel bescheidenheid een zaal te zien betoveren.

enola.be, 20 februari 2018

credits

piano, synths, glasharmonica & elektronica Nils Frahm / © Markus Werner & Leiter
nilsfrahm.com