cultuurcentrum Hasselt

Het gesprek

Claire Dekens
zo 10 sep 2023 - 13.00 u - zo 12 nov 2023 - 17.00 u
zo 10 sep 2023
-
zo 12 nov 2023
vanaf 13.00 u
  • zo 10 sep 2023
    -
    zo 12 nov 2023
    vanaf 13.00 u
    grote exporuimte

Tijdens de opening op zondag10 september presenteert CCHA Claire Dekens’ nieuwste fotoboek, Het gesprek. Er is alvast een ondersteunende voorverkoop mogelijk via hier. 

De intrigerende fotoreeks Het gesprek portretteert het fictieve verhaal van een rouwproces. In onze cultuur wordt rouwen vaak geassocieerd met de dood. Maar het proces treft ons op de meest diverse plekken en tijden. Soms ligt een ziekte aan de basis, een scheiding, een verlies, een ongeval, een drastische verandering in ons leven. Vaak beseffen we het maar een tijd na de gebeurtenissen. Zo glijden de dingen in het leven soms door onze vingers, tot ze er op een dag niet meer zijn.

Fotografe Claire Dekens (°Hasselt) verbeeldt het verhaal van een rouwproces met indringende, gelaagde beelden. Een kamer. Een personage. Een vrouw. Details als littekens van reflectieve eenzaamheid. Anderzijds: door het raam variaties van licht die binnen vloeit. Variaties die de fotografe in haar beelden lijkt te omarmen.

Het rouwproces en de fotografische ver-beeld-ing ervan is los geïnspireerd op La voix humaine van Jean Cocteau. Beide personages beleven verschillende stadia van rouwverwerking.

Claire Dekens studeerde fotografie aan knst. (Stedelijke Academie voor Schone Kunsten) in Hasselt en aan LUCA School of Arts in Genk.  Ze zette haar baan als webdeveloper opzij en ging fulltime aan de slag met haar fotowerk. Daarin vat ze grote thema's als milieuvervuiling, opwarming van de aarde en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in een persoonlijke beeldtaal waarin stillevens, detailstudies en (zelf)portretten de kern vormen: “Fotografie is het ideale medium om mijn verbeelding waar te maken. Wat je in een foto ziet, was er werkelijk. Het is bijna tastbaar. Het is de waarheid die wordt verteld. Mijn stillevens en / of (zelf)portretten brengen altijd een thema onder de aandacht waar de meesten van ons in hun dagelijks leven mee geconfronteerd worden. Maar er is voldoende ruimte om de kijker zijn of haar verhaal te laten invullen.”

opening zo 10 sep, 15 u t/m zo 12 nov
gratis van di t/m zo van 13 tot 17 u & bij avondvoorstellingen