cultuurcentrum Hasselt

Pietà

Vlaams Radiokoor & Il Gardellino o.l.v. Bart Van Reyn
vr 22 mrt 2024 - 20:00 - 21:45
vr 22 mrt 2024
20:00 - 21:45
  • vr 22 mrt 2024
    20:00 - 21:45
    Sint-Quintinuskathedraal

Pietà. Is er een iconischer beeld denkbaar dan dat van een moeder, beschermend en liefdevol gebogen over het dode kind in haar armen? Pietà, een klassiek beeld uit de christelijke kunst, toont de maagd Maria in een sobere omgeving met de armen om een volwassen Jezus op haar schoot. Op het dode lichaam zijn de wonden van zijn kruisiging nog vers, het hoofd hangt levenloos achterover. Een rauw en intens beeld, dat niet alleen verdriet en verlies voorstelt, maar ons ook herinnert aan de liefde van een moeder voor haar kind.

De rustige, bijna sacrale muziek van de Slowaakse Vladimír Godár slaat moeiteloos de brug tussen de polyfonie van Giaches de Wert, het sprankelende Stabat Mater van Vivaldi en de door diep geloof geïnspireerde composities van hedendaagse meesters zoals Arvo Pärt en James MacMillan. Het ultieme drama van een moeder die haar kind verliest krijgt een diepere betekenis met deze muziek. De bittere droefheid komt hand in hand met hoop op aanvaarding en het ervaren van absolute liefde.

Programma
Arvo Pärt Magnificat  
Vladimír Godár Ecce puer / Dormi, Jesu / Maykomashmalon  
James MacMillan Strathclyde Motets: O radiant dawn & A Child's Prayer  
Giaches de Wert Vox In Rama 
Antonio Vivaldi Stabat Mater, RV 621: Stabat Mater 
Jan Dismas Zelenka Miserere in C Minor, Psalm 50, ZWV 57   

credits

dirigent Bart Van Reyn / vocals Elly Aerden / alt Eva Zaïcik / sopraan Griet De Geyter / © Evy Ottermans, Wouter Van Vaerenbergh & Marcel Lennartz 
vlaamsradiokoor.be / ilgardellino.be

PROGRAMMABOEKJE