cultuurcentrum Hasselt

Winter solstice

Hathor Consort & Romina Lischka
DE NIEUWE REEKS #3
vr 2 feb 2024 - 20.00 u - 21.15 u
vr 2 feb 2024
20.00 u - 21.15 u
  • vr 2 feb 2024
    20.00 u - 21.15 u
    concert- & theaterzaal

CCHA sluit aan bij het eerste luik van een meerjarenproject rond muzikale lichtfeesten in de jaarcyclus, en wel op de dag van lichtmis zelf. Er wordt uitgegaan van Westerse klassieke muziek en daar worden muzikanten uit de traditionele muziek aan toegevoegd.

De zon is een goddelijk symbool voor de leven scheppende lichtkracht. In oude beschavingen waren feesten en rituelen ter ere van de zon belangrijke ankerpunten in de jaarkalender. Over de hele wereld viert men lichtfeesten, zoals Diwali in India, Noroez in Perzië, maar ook in Keltische tradities als het feest van Yule en in christelijke feesten zoals Kerstmis en Pasen.

In een cyclus van vier muzikale lichtfeesten die elk een seizoen omvatten gaat Romina Lischka op zoek naar lichtverhalen in de traditionele muziek van Ierland, Litouwen, Zweden, Finland, Wales, Italië, Schotland, Spanje, Letland, Iran en Europese oude muziek. Een video en een lichtconcept begeleiden de muziek tot één multimediaal narratief. 

Romina Lischka is freelance gambiste bij het Bolsjojtheater, het Mahler Chamber Orchestra en Collegium Vocale. Ze is ook oprichtster van Hathor Consort, zo genoemd naar een moedergodin uit Egypte.

onderdeel van

credits

19.15u inleiding Stijn Paredis / zang, viola da gamba & artistieke leiding Romina Lischka / zang & hardanger fiddle Anna Maria Frieman / salterio Elisabeth Seitz / Welshe zang, harp, pibgorn, zang & klankles Indré Jurgelevičiūtė / video Bart Winckers / © Marisa Vranjes 
hathor-consort.eu