cultuurcentrum Hasselt

Scherpdenkers

Dirk De Wachter & Het Collectief
do 18 jan 2024 - 20.00 u - 21.25 u
do 18 jan 2024
20.00 u - 21.25 u
  • do 18 jan 2024
    20.00 u - 21.25 u
    Kleine theaterzaal

Belgische première

Hoe vind je troost in moeilijke situaties? Psychiater Dirk de Wachter schreef er een persoonlijk boek over en vertelt over dit onuitputtelijke thema. Dat muziek (een deel van) het antwoord is, lijdt geen twijfel. Deze avond wordt dan ook een prikkelende en scherpe mix van woord, reflectie en muziek.

Het streven naar geluk is één van de meest primaire levensbehoeften, met alle psychische druk, desillusies en stress die daarbij horen. Als psychiater ziet Dirk De Wachter bijna dagelijks de gevolgen van deze afkeer van imperfectie. Als verdrietdokter, want zo noemt hij zichzelf, roept hij op om juist niet het grote geluk na te jagen, maar de mindere kanten van het leven te omarmen.

Met Quatuor pour la fin du temps presenteert Het Collectief één van de opvallendste werken uit de twintigste-eeuwse kamermuziek. Messiaen schreef dit apocalyptische visioen in 1941 in het krijgsgevangenenkamp Stalag IV in Silezië. Onder de indruk van de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en geïnspireerd door de Apocalyps uit het Nieuwe Testament geeft Messiaen op een transcendente manier uitdrukking aan zijn geloof. Naast een origineel palet aan timbres en harmonieën creëert de componist een eigen ritmische taal die in combinatie met soms extreem langzame tempi de perceptie van de tijd manipuleert. 

credits

 lezing Dirk De Wachter / muziekuitvoering Het Collectief / piano Thomas Dieltjens / viool Wibert Aerts / cello Martijn Vink / klarinet Julien Hervé / © Kristof Ghyselinck & Eduardus Lee
hetcollectief.be / lannoo.be/nl/vertroostingen