cultuurcentrum Hasselt

Cycles + Folded landscapes + #4

Klaus Sahm + Erland Cooper + Illuminine
wo 8 nov 2023 - 20:00 - 22:50
wo 8 nov 2023
20:00 - 22:50
  • wo 8 nov 2023
    20:00 - 22:50
    concert- & theaterzaal

Belgische première
Klaus Sahm Cycles 
De in Berlijn wonende multi-instrumentalist, producer en fotograaf Klaus Sahm begon zijn muzikale leven als gitarist in een hardcore band. Hij vervolgde zijn muzikale reis als producer en met studies piano. In de zomer van 2022 herwerkte hij ook het nummer Take 5 - Solips van Illuminine.

Zijn eigen composities neigen naar de kalmte, de stille noten, altijd gericht op een uitgesproken geluid en gevoel, enigszins melancholisch, enigszins bitterzoet. Sinds 2020 verschenen een vijftal (digitale) singles, deze zomer verschijnt Cycles - a requiem for my brother, een zeer persoonlijk piano solo mini-album als afscheid en eerbetoon aan zijn onverwacht overleden (nog) jongere broer Andreas.

Belgische première
Erland Cooper
Folded landscapes 
De Schotse componist, producer en multi-instrumentalist Erland Cooper liet voor het eerst van zich horen met de groep Magnetic North met Simon Tong (bekend van The Verve en The Good, The Bad & The Ugly) en Hannah Peel (vorig jaar nog genomineerd voor een Mercury Prize).

Solo combineert hij keer op keer muziek met sterke storytelling. Zijn albums zijn geïnspireerd door thema's als natuur, mensen, plaats en tijd en resulteren in een combinatie van veldopnames met traditionele orkestratie en hedendaagse elektronische elementen. Door middel van muziek, woorden en cinematografie verkent hij landschap, herinnering en identiteit.

Het nieuwe album Folded landscapes, net als voorganger Music for growing flowers verschenen bij Mercury KX (zie ook Ólafur Arnalds, Jonny Greenwood en Jean-Michel Blais) bevat zeven urgente observaties rond klimaatverandering. Hij werkte daarvoor samen met het Scottish Ensemble, activiste Greta Thunberg, beeldend kunstenaar Norman Ackroyd en auteur Dar McNaulty. Door het gebruik van strijkers, piano, klavecimbel, elektronica, samples van de bosbranden in Californië, neerstortende gletsjers en zang bloeien kommer en kwel open tot schoonheid en hoop.

Na de premièreconcerten in de Londense Barbican komt Erland Cooper nu voor het eerst naar België.

“A rare and wild talent.” - Hackney Citizen, 14 okt 2022

première
Illuminine
#4 
Jarenlang experimenteerde Kevin Imbrechts in alle stilte met soundscapes en gitaarsongs. In 2015 debuteerde hij met het titelloze #1. Sindsdien cirkelt Imbrechts aan het rondpunt waar Nils Frahm, Ólafur Arnalds en A Winged Victory For The Sullen samenkomen en krijgt Illuminine steeds meer internationale allure.

Het met mooie recensies overstelpte debuut werd gevolgd door een lange reeks concerten in diverse bezettingen. Later volgden #2 en #3 met een verbreed klankenspectrum en gastvocalen van o.a. Jan Swerts en twee addenda op het fijne Dauw label met herinterpretaties door artiesten als Julien Marchal en Alex Somers van Sigur Rós. Baptism of solitude (2020) was een voorlopig laatste wapenfeit, aangevuld met Dear, piano #1 (2020) en Dear, piano #2 (2021) waarop de composities onder handen worden genomen door (post)klassieke pianisten uit de hele wereld. 
  
Eind oktober verschijnt eindelijk #4, een album vol uitersten. Van heel intiem tot heel brede orkestrale songs, van (post)klassiek langs indie folk tot (post)rock. Aansluitend tourt Kevin Imbrechts voor het eerst in jaren opnieuw mét full band. Maar eerst speelt hij twee première concerten in Hasselt en Leuven. 

"**** Een juweel van een plaat, een discreet meesterwerk." - De Morgen, feb 2015 
"**** Kwetsbaarheid, verpakt in hartverwarmende kristallen." - dansendeberen.be, 02 nov 2018 
 

credits

Klaus Sahm: piano Klaus Sahm
klaussahm.de
Erland Cooper: piano Erland Cooper / strijkers n.t.b. / video Norman Ackroyd / © Alex Kozobolis 
erlandcooper.com
Illuminine: gitaar Kevin Imbrechts / band n.t.b. / © Myra Olislaegers & Jana As

illumininemusic.net