cultuurcentrum Hasselt

Drie iconische gebouwen met erfgoedwaarde

Architectuurwijzer
do 26 okt 2023 - 20.00 u - 22.00 u
do 26 okt 2023
20.00 u - 22.00 u
  • do 26 okt 2023
    20.00 u - 22.00 u
    Kleine theaterzaal

Elke stad of elk dorp kent wel één of meerdere historische gebouwen die opvallen omwille van de bouwstijl, de rol doorheen de geschiedenis en de bouwhoogte en schaal. De restauratie van het iconisch erfgoed is een belangrijke opgave in Vlaanderen, maar niet altijd evident. Vaak is een uitbreiding van het programma of structurele aanpassing aan het gebouw noodzakelijk, wat de publieke opinie kan beroeren.

Op deze lezing nodigen Architectuurwijzer en Embuild Limburg drie Vlaamse architecten uit die met veel respect aan de restauratie van een iconisch gebouw werkten. Zij tonen hierbij hoe zij zorgvuldig omgingen met de inpassing van een nieuw programma en een bijhorende herstructurering of uitbreiding van het (dak)volume.

  • a2o architecten – Herbestemming van de Chocoladefabriek in Nerem tot een collectief woongebouw.
  • Origin – De iconische maar in verval geraakte ‘White Residence’ in Nieuwpoort krijgt een nieuw leven als ‘The Grand’. Origin werkt hiervoor samen met David Chipperfield Architects.
  • RE-ST – Uitbreiding van het Design museum Gent. RE-ST werkt hiervoor samen met Carmody Groarke en TRANS architectuur | stedenbouw.

Deze lezing kadert in het randprogramma van de expo Hasselt hertekend.

onderdeel van

credits

© Stijn Bollaert
architectuurwijzer.be/lezing-najaar2023/