cultuurcentrum Hasselt

Vespers

Vlaams Radiokoor o.l.v. Bart Van Reyn & solisten Brussels Philharmonic
vr 6 okt 2023 - 20:00 - 21:45
vr 6 okt 2023
20:00 - 21:45
  • vr 6 okt 2023
    20:00 - 21:45
    Sint-Quintinuskathedraal

Bij het vallen van de avond neemt de stem het over van de zon: de Vespers weerklinken om hart en geest te verlichten. De intense Vespers van grootmeester Sergej Rachmaninov, diepgeworteld in de orthodoxe traditie, ontmoeten de hedendaagse Vespers van Missy Mazzoli die een verwrongen, hedendaagse versie maakt op zoek naar geloof in een wereld waar technologie regeert.  

Rachmaninov schreef zijn Vespers niet als fervent gelovige, maar uit fascinatie voor de oude melodieën van de orthodoxe liturgie. Helemaal in lijn met dat geloof, waar alleen de stem de ware betekenis van het heilige woord kan overbrengen, componeert hij voor a-capellakoor en duikt diep in de mogelijkheden die de stemmen hem bieden. Hij speelt en combineert als was het een symfonische set en verzamelt zo een breed gamma aan vormen die allemaal het thema uitdrukken van de schepping, de menswording van Christus, het Eeuwige Licht en de verrijzenis.  

Componiste Mazzoli creëert een eigen Vespers met avant-garde elektronica en ijle stemmen waarbij tekst, net als bij de klassieke Vespers, een hoofdrol speelt. Mazzoli kiest voor de gedichten van Matthew Zapruder die met spijt naar het verloren geloof in rituelen en religie kijkt, maar evengoed erkent hoeveel troost dat geloof nog steeds brengt. 
 
Programma 
Sergej Rachmaninov All-Night Vigil, opus 37, "Vespers" 
Missy Mazzoli Vespers for a New Dark Age 
 

programmaboekje

credits

dirigent Bart Van Reyn / sopraan Katrien Baerts & Annelies Van Gramberen / mezzosopraan Els Mondelaers / © Agnete Schlichtkrull, Wouter Van Vaerenbergh & Marcel Lennartz 
vlaamsradiokoor.be / brusselsphilharmonic.be / bartvanreyn.com / katrienbaerts.com / anneliesvangramberen.be / elsmondelaers.com