cultuurcentrum Hasselt

residentie: 03-12 feb 2023

fABULEUS & Piet Van Dycke - Beyond the edge
vr 3 feb 2023 - zo 12 feb 2023
vr 3 feb 2023
-
zo 12 feb 2023
  • vr 3 feb 2023
    -
    zo 12 feb 2023
    HET LAB

projectomschrijving
Beyond the edge is een nieuwe dansproductie van fABULEUS samen met 6 Limburgse cultuurcentra & HET LAB/Krokusfestival. Choreograaf Piet Van Dycke gaat aan de slag met jongeren tussen 13 en 23 jaar die graag bewegen. Kenmerkend voor het werk van Piet is de samensmelting van dans en circus.

In Beyond the edge zien we de overtreffende trap: in een installatie met verschillende ladders balanceren negen jongeren op, met en over elkaar. Ze testen de limieten van de groep én het publiek. Beyond the edge gaat over het laddersysteem binnen een groep en hoe we elkaar nodig hebben. Dichtbij, op en over de rand van het podium. Fysieke afhankelijkheid was nooit eerder zo spannend. Geen hoogte zonder laagte. Geen einde zonder begin.

Piet zijn werk gaat daarom ook nooit om één lichaam, het gaat om het samen bewegen. En dat wil hij met, door en voor jongeren op scène zetten, worden de limieten van evenwicht, zwaartekracht, balans en tijd uitgedaagd. Een pleidooi over hiërarchie, over het laddersysteem binnen een groep en hoe we elkaar nodig hebben.

doel van de residentie
In zijn eerste residentie deed Piet met vier performers (twee circusartiesten en twee dansers) een doorgedreven onderzoek met ladders. Samen met installatiebouwer Arjan Kruidhof werken ze in de tweede residentie de ladderinstallatie technisch af. 

Er wordt voor de eerste keer ook bewegingsonderzoek gedaan met de finale installatie om zoveel mogelijk inspiratie en input te verzamelen. Enerzijds wil Piet de grote lijnen van de voorstelling testen en anderzijds wil hij concreter te weten komen welke vaardigheden de jongeren zullen moeten beheersen. Zo kan Piet de auditieworkshops voorbereiden om die vaardigheden te testen. Het belangrijkste voor de jongeren om mee te doen? Durf, lef en enthousiasme!  

Meer informatie over fABULEUS & Piet Van Dycke kan je hier lezen.

onderdeel van

credits