cultuurcentrum Hasselt

Circumstances/Piet Van Dycke

resident HET LAB

biografie
Piet Van Dycke werkt als dans- en circusmaker, performer, coach en docent bij verschillende kunstorganisaties. Zo is hij al enkele jaren actief bij Collectief dOFt, fABULEUS, cie. Woest, TeaTime company, Les Payenkes Utopistes en LAP. Hij studeerde in 2018 als choreograaf af aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Piet zal de komende 3 jaar werken onder PLAN – een ontwikkelingsplatform in Brabant (NL). Hij won de Jacques de Leeuw prijs in 2018, werd gekozen als ‘meest beloftevolle maker’ door recensenten Wendy Lubberding & Annette Embrechts in 2019 & 2020 en won de BNG Bank Dansprijs 2021.  

Kenmerkend voor het werk van Piet is de samensmelting van dans en circus. “De zoektocht naar de limieten van evenwicht, zwaartekracht, balans, tijd en uithoudingsvermogen creëert voor mij een unieke dans. Het interessante aan circus vind ik het risico: wat als het mislukt? Het wordt pas interessant als de jongleerbal valt. Ik vind het belangrijk om tot dat nulpunt te komen, om te beseffen dat we allemaal ‘maar mensen’ zijn.”  

Zijn doel is nooit rechtstreeks de samensmelting van disciplines, maar juist de vertelkracht die uit deze interactie voortkomt. “Ik vind het fantastisch om in het dagelijks leven te kijken hoe mensen dezelfde handelingen uitvoeren: de menselijke competitie, het ‘heb je gezien dat’, de blikken. Dat is heel moeilijk om op scène te zetten, maar het is misschien het herkenbare of de toegankelijkheid waar ik naar streef: het is gebaseerd op ons allemaal. De kleinmenselijke kant als motor en inspiratie van het maakproces. In mijn werk gaat het daarom ook nooit om één lichaam, het gaat om het samen bewegen.

circumstances.be