cultuurcentrum Hasselt

Vijand van het volk

Toneelhuis / Olympique Dramatique
di 22 nov 2022 - 20.00 u - 22.00 u
di 22 nov 2022
20.00 u - 22.00 u
  • di 22 nov 2022
    20.00 u - 22.00 u
    concert- & theaterzaal

Dokter Thomas Stockman ontdekt dat het water van het kuuroord in zijn stad ernstig vervuild is en de bezoekers dodelijk ziek maakt. In het belang van de volksgezondheid beslist hij om zijn bevindingen te publiceren. Hij wendt zich tot de lokale politiek om in te grijpen. De lokale politiek, dat is zijn broer Peter Stockman, burgemeester van de stad. Die heeft echter zijn bedenkingen: deze bekendmaking kan wel eens economische gevolgen voor de stad met zich meebrengen. Meer nog, de gewone burger zal waarschijnlijk instaan voor die kosten.

De botsing tussen de twee meningen draait uit op een stadsoorlog tussen het gelijk van de ene en het gezond verstand van de massa. Wat is de waarde van de waarheid? Hoe ver ga je voor je overtuigingen? Vijand van het volk, een tekst van Henrik Ibsen uit 1881, beschrijft een maatschappelijke én familiale crisis. De tijdloze, wrange komedie roept brandend actuele echo’s op van recente milieuschandalen en klokkenluidersaffaires.

Naar goede gewoonte brengt Olympique Dramatique dit verhaal met een uitgekiende en ijzersterke spelerscast met namen als Tom Dewispelaere, Nico Sturm en Stijn van Opstal.

"Deze voorstelling is al 140 jaar chronisch actueel." - Stijn Van Opstal

onderdeel van

Met zijn democratische impasse en milieuproblematiek spreekt het voor zich waarom Olympique Dramatique dit stuk wilde opvoeren.

- De Standaard

credits

tekst naar Henrik Ibsen / bewerking / Tom Dewispelaere, Joeri Happel & Lucie Plasschaert / van & met Sanne Samina Hanssen, Joeri Happel, Han Kerkhoffs, Lucie Plasschaert, Nico Sturm, Iris Van Cauwenbergh, Stijn Van Opstal, Jan Bijvoet & Koen De Sutter / geluid Wouter Deltour / scenografie Stef Stessel / licht Frank Hardy / kostuums Inge Büscher / productie Toneelhuis, Olympique Dramatique / met de steun van de tax shelter van de Belgische federale overheid, casa Kafka Pictures tax shelter / © Kurt Van der Elst
toneelhuis.be