cultuurcentrum Hasselt

Het Nationale Ballet / Balanchine / Van Manen / Arques
ma 14 nov 2022 - 20.00 u - 22.10 u
ma 14 nov 2022
20.00 u - 22.10 u
  • ma 14 nov 2022
    20.00 u - 22.10 u
    Theater aan het Vrijthof

OPMERKING: Inleiding op de bus 

“See the music, hear the dance.” Deze gevleugelde woorden van George Balanchine, de grootste choreograaf van de twintigste eeuw, komen meesterlijk tot uiting in Balanchine / Van Manen / Arqués.

The Four Temperaments is het eerste George Balanchine ballet dat Het Nationale Ballet op het repertoire nam. Het is haast onvoorstelbaar dat het inmiddels ruim 75 jaar oud is: de ingenieuze, pittige en regelmatig van energie knetterende choreografie voegt nog altijd een magische dimensie toe aan de compositie van Paul Hindemith.

De Nederlandse grootmeester Hans van Manen lijkt in zijn Frank Bridge Variations het enige mogelijke gedanste antwoord te geven op Benjamin Brittens Variations on a Theme of Frank Bridge. In melancholische duetten, driftige solo’s en krachtige groepsdelen leeft hij zich uit in contrasten: scherp en vloeiend, exact en vrij, onstuimig en melancholiek.

Het derde werk in dit programma is Manoeuvre dat Spanjaard Juanjo Arqués in 2020 creëerde. Het is een abstracte choreografie geïnspireerd door de veranderende kijk op mannelijkheid in de westerse maatschappij. Arqués zette zijn choreografie op Shaker loops van John Adams, die in 2022 zijn vijfenzeventigste verjaardag viert.

credits

The Four Temperaments choreografie George Balanchine / muziek Paul Hindemith / Frank Brigde Variations choreografie Hans van Manen / muziek Benjamin Britten / Manoueuvre choreografie Juanjo Arqués / muziek John Adams / muzikale begeleiding Het Balletorkest o.l.v. Fayçal Karoui / © Hans Gerritsen
operaballet.nl