cultuurcentrum Hasselt
Arthur Los

Ten Oorlog & De draaischijf

Tom Lanoye
zo 2 okt 2022 - 14.30 u - 16.30 u
zo 2 okt 2022
14.30 u - 16.30 u
  • zo 2 okt 2022
    14.30 u - 16.30 u
    CCHA - parketzaal 1

Tom Lanoye heeft iets met oorlog. In de vroege jaren ‘80 vormde hij samen met James Bordello (pseudoniem van Peter Roose) een duo dat de Gentse studentencafés onveilig maakte als ‘de Twee Laatste Grote Poëtische Beloften Van Net Voor De Derde Wereldoorlog’. Later, in de late jaren ’90 was er uiteraard Ten Oorlog, zijn twaalf uur lange bewerking in verzen van acht stukken van Shakespeare. In 2015 werd deze legendarische marathonvoorstelling verkozen tot het meest belangwekkende toneelstuk in de Nederlandstalige theaterliteratuur.

Tom Lanoye is rad van tong, een geweldig vlotte schrijver, een ondernemer, haalt moed uit de gedachte van vrijheid en vooruitgang, haalt verhaal uit grote (van de oorlog dus) en kleine verhalen (bijvoorbeeld bij La Esterella). Kunst, collaboratie, lafheid en tomeloze ambitie vermalen drie innig verbonden levens in De draaischijf, zijn eerste historische roman. Tijdens de bezetting wordt Alex benoemd tot directeur-generaal van meerdere Antwerpse theaters, maar de beperkingen zijn zwaar. Zijn broer, componist en dirigent Rik Desmedt, kiest voluit voor collaboratie, terwijl Lea, die niet meer mag acteren, wegkwijnt en ronddwaalt in een stad waar razzia’s het leven kosten aan duizenden.

Benieuwd hoe dit onderwerp wordt aangepakt in tijden van oorlog aan de grenzen van Europa en de extra moeilijke uitdagingen waar we geen vat op lijken te hebben.

onderdeel van

credits

gastheer Guido Wevers / gast Tom Lanoye / muziek Mitzi Beesemer/ © Arthur Los
lanoye.be