cultuurcentrum Hasselt

Long day's journey into night

Zuidpool
wo 5 apr 2023 - 20.00 u - 21.50 u
wo 5 apr 2023
20.00 u - 21.50 u
  • wo 5 apr 2023
    20.00 u - 21.50 u
    Kleine theaterzaal

OPMERKING: Inleiding om 19.15 u door Tuur Devens

Wat gebeurt er met ons, als alles wat ons leven draaglijk maakte een leugen blijkt te zijn?
Wat als we niet meer weten waar we thuishoren?
Wat als het lijkt alsof we langzaam verdwijnen in de mist? Als geesten …

Dit aangrijpende autobiografische meesterwerk van de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Eugene O’Neill beschrijft één dag uit het leven van het toxische gezin Tyrone.

De vader is een verbitterd, alcohol verslindend acteur aan het einde van zijn carrière, de moeder een grillige en onvoorspelbare vrouw met een morfineverslaving ‘in denial’, de oudste zoon een gefnuikt acteur met een beestachtig cynische levensstijl, en de jongste een hoogsensitief dichter met een — waarschijnlijk terminale — longaandoening.

In messcherpe dialogen probeert elk van hen vat te krijgen op de teleurstellingen in zichzelf en de ander. Met een minimum aan actie dropt O’Neill een clusterbom van woorden die zowel willen verwonden als verzoenen. Het is een schreeuw om liefde en verbinding van mensen die niet mét, maar ook niet zonder elkaar kunnen leven. Van ’s ochtends vroeg tot middernacht leveren zij een ontroerend gevecht met het vertroebelde beeld dat de ander van hen heeft. Een gevecht waarvan ze weten dat het niet te winnen valt.

In een verregaande meertalige adaptatie, en in de uitgepuurde stijl die Zuidpool eigen is, drijft Long Day’s Journey into Night op taal, monumentaal minimalisme en ijzersterke acteerprestaties. Sofie Decleir, Laurent Capelluto, Atta Nasser en Tijmen Govaerts spelen respectievelijk in het Nederlands, Frans, Levantijns-Arabisch en het Engels. De voorstelling wordt ook in die vier talen boventiteld.

Zuidpool stript het stuk tot zijn harde essentie, met een ijzersterke Sofie Decleir in de hoofdrol. De meertalige bewerking maakt de vervreemding tussen de personages uitzichtlozer dan ooit.

- De Standaard

credits

tekst Eugene O’Neill / tekstbewerking Koen van Kaam / regie & concept Koen van Kaam & Jorgen Cassier / spel Sofie Decleir, Atta Nasser, Tijmen Govaerts & Laurent Capelluto / geluid Jorgen Cassier / licht Anne Straetmans / kostuums Andrea Kränzlin / productie Zuidpool / coproductie Perpodium / met de steun van Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid / Nederlands, Frans, Arabisch en Engels gesproken met boventiteling in deze vier talen / inleiding Tuur Devens / © Kurt Van der Elst
zuidpool.be