cultuurcentrum Hasselt

creatietour: Nomadics

Lisbeth Gruwez & Maarten Van Cauwenberghe / Voetvolk
zo 7 mei 2023 - 20:00 - 21:00
zo 7 mei 2023
20:00 - 21:00
  • zo 7 mei 2023
    20:00 - 21:00
    concert- & theaterzaal

Lisbeth Gruwez begon als danseres bij Wim Vandekeybus, werkte een aantal jaren met Jan Fabre en danste bij o.a. Sidi Larbi Cherkaoui. In 2007 richtte ze met muzikant/componist Maarten Van Cauwenberghe Voetvolk op.

Het duo maakte in dik 15 jaar al meer dan 10 voorstellingen, waaronder It’s going to get worse and worse and worse, my friend (CCHA, 2013), Lisbeth Gruwez dances Bob Dylan (CCHA, 2016), The sea within (CCHA, 2019) en Piano works Debussy. Hun voorstellingen reisden ook de halve wereld rond en werden o.m. geselecteerd voor de festivals van Avignon, Julidans, Tanz im August, Dance Umbrella en de Biënnale van Venetië. 

Na het explosieve en participatieve ‘dance meets concert’ Into the open (CCHA, 2022) komt Voetvolk met NOMADICS opnieuw met een bijzonder en intrigerend concept. In Nomadics nemen acht dansers het publiek mee op trip. Letterlijk: we gaan samen wandelen.

De dansers verschijnen op een afgesproken plaats en uur en pikken de toeschouwers die willen meewandelen op voor een kilometerslange tocht waarin kijken, ervaren en verbinding met het landschap centraal staan. Van de prikkels en de ruis van de stad naar de rust van het land. En terug naar de drukte, van Maasmechelen richting Hasselt. Ze worden één, dansers en toeschouwers, een groep wandelaars die zich samen weten maar altijd zichzelf kunnen blijven. Korter 'bij huis/CCHA' is er nog een aansluitmogelijkheid voor de laatste kilometers.

Eindigen doen we op de scène, waar de wegen weer scheiden. Dan kan de performance beginnen. Maar de ervaring van de tocht keert in verhevigde vorm terug. De dansers verbeelden het landschap en de afgelegde weg. Soms zijn ze boom, soms zijn ze gras. Soms zijn ze rots, soms zelfs mens. In Nomadics verschijnen ze evenwaardig en met elkaar verbonden in een voortdurende transformatie.

Muziek en licht zorgen voor een totaalervaring. De elektronische composities van Maarten Van Cauwenberghe bootsen het geluid van stad en land niet na, maar verklanken de ziel van de tocht – we noemen het environmental techno. Alles betovert. Nomadics is een Magical Forest.

credits

choreografie Lisbeth Gruwez / compositie, geluidsontwerp & live muziek Maarten Van Cauwenberghe / performance Antoni Androulakis, Artemis Stavridis, Francesca Chiodi Latini, Lucie Domenach, Raoul Riva, Simon Arson, Tim Bogaerts & Valeria Saija / dramaturgie Bart Meuleman / lichtontwerp Jan Maertens / kostuums Eli Verkeyn / coproductie KVS, Julidans & Theater Freiburg & Charleroi Danse / met de steun van de Tax Shelter-maatregel van de Federale overheid via Mohow /  © Victoria Rose Roy  & Tom Herbots
voetvolk.be