cultuurcentrum Hasselt

Ox

Gyda Valtýsdóttir
do 9 feb 2023 - 20.00 u - 21.20 u
do 9 feb 2023
20.00 u - 21.20 u
  • do 9 feb 2023
    20.00 u - 21.20 u
    concert- & theaterzaal

De negen songs van Ox gaan uit van de eenzame diepten van de winter in Brooklyn en worden tot voltooiing gebracht, met de hulp van haar vaste medewerker Úlfur Hansson, in de heldere IJslandse zomer.

Gyda's labyrintische composities verwijzen naar Kjartan Sveinsson van Sigur Rós, Indre Jurgelevičiūtė en Bert Cools van Merope. Als tiener stond ze aan de wieg van de grensverleggende band Múm. Later studeerde ze klassieke cello en improvisatie in IJsland, Rusland en Zwitserland.

Ox viert de belichaming van zowel de duisternis als het licht. Door middel van een zwevende cello en Gyða's hemelse zang, wordt de luisteraar begeleid in de zoektocht naar betekenissen in verschillende werelden. Deze mystieke kwaliteit is vooral aanwezig in In Corde, Gyða's bewerking van een twaalfde-eeuwse hymne-tekst.

Op Heavenly piracy voert Gyda een dialoog met old naughty Almighty in een verwilderd, bezwerend gezang over een knetterende, hypnotiserende soundscape geprogrammeerd op basis van het geluid van een vulkaan.

En zo wordt Ox een transcendentale dans tussen innerlijke en uiterlijke werelden. Treed binnen in de bijzondere wereld van Gyða Valtýsdóttir.

credits

© Vidar Logi
gydadiamond.net