cultuurcentrum Hasselt

Pärt & Requiem van Fauré

Estonian Philharmonic Chamber Choir & Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v. Kristiina Poska
wo 16 feb 2022 - 20.00 u - 21.40 u
wo 16 feb 2022
20.00 u - 21.40 u
  • wo 16 feb 2022
    20.00 u - 21.40 u
    concert- & theaterzaal

Arvo Pärt heeft Estland op de kaart gezet, maar voordien leefde in het land al een zeer sterke zangtraditie. Is het de strenge, meedogenloze opleiding van de stemmen of is het de volkscultuur die hoog in het vaandel wordt gehouden? In ieder geval wordt dit een avond om aan te stippen en snel te zijn om tickets te kopen, want de gelegenheid om een topstuk als het Requiem van Fauré door een topkoor uit het noorden te horen, is redelijk schaars! 

Dirigente Kristiina Poska en het Estonian Philharmonic Chamber Choir weten de Estse ziel te pakken, zeker deze twee parels van de bekende landgenoot Arvo Pärt. Niet voor niets leverde hun opname van Adam’s lament hen een Grammy op. Pärt verklankte Adams weeklacht om het verloren paradijs met bittere ondertonen, dramatische uitroepen en donderende akkoorden. 

Na zoveel diepgevoelde wroeging klinkt het bekende Requiem van Fauré bijna als een welkome zucht van verlichting. Fauré drenkte zijn dodenmis niet in de gebruikelijke donkere kleuren, maar zocht - en vond - een opening naar gevoelens van hoop, verlichting en troost. Zijn milde, menselijke klanken evoceren geen einde, maar een nieuw begin: een reis in de richting van het eeuwige leven.

We verwelkomen met open armen het Symfonieorkest Vlaanderen, dat voor de eerste keer naar Hasselt komt. En meteen met twee programma’s en solisten om van te snoepen.

Arvo Pärt Silouans song & Adam's lament
Gabriel Fauré Requiem, opus 48

programmaboekje

credits

dirigent Kristiina Poska / sopraan Hana Blažíková / bariton Roderick Williams / inleiding Stijn Paredis / © Wouter Maeckelberghe & Kaupo Kikkas
symfonieorkest.be, hanablazikova.com & epcc.ee