Chotto Xenos

Akram Khan Company
do 24 feb 2022 - 13.30 u
do 24 feb 2022
13.30 u
  • do 24 feb 2022
    13.30 u
    concert- & theaterzaal
    Geweest

Ergens op zolder vindt een jonge man een oude doos. Weet hij veel dat deze brieven en foto’s van zijn grootvader zijn die als een koloniaal soldaat vocht in WO1. Hoe meer hij graaft in de verhalen van zijn opa, hoe meer hij ontdekt over zijn eigen identiteit. Maar ook over de oorlog, en zeker over deze vergeten oorlog, ergens ver weg, in de oude koloniën. Zoals bijvoorbeeld dat ook deze oorlog, net zoals zoveel andere, geen winnaars heeft.  

In deze voorstelling, die op een indrukwekkende manier hedendaagse dans met verfijnde film- en animatieprojectie combineert, krijgen de leerlingen een artistieke indruk te zien van de eerste wereldoorlog en hoe die beleefd werd in andere delen van de wereld. Een glimp uit de geschiedenis wordt op een bijzonder creatieve manier voorgeschoteld. De verbluffende soundtrack brengt het geheel nog meer tot leven.  

de makers
Akram Khan is een Brits-Bengaalse topchoreograaf die in 2000 zijn eigen company oprichtte. Hij wil vooral ‘andere verhalen’ vertellen, of beter alle kanten van verhalen vertellen, vanuit een 360° perspectief. Hij deed het zelf in het bejubelde en onderscheiden Xenos, nu geeft hij vertrouwen aan regisseuse Sue Buckmaster om zijn originele choreografie te herwerken tot een versie die ook geschikt is voor kinderen en jongeren. Daarmee is Buckmaster niet aan haar debuut toe, eerder bewerkte ze ook al Khans Desh tot Chotto desh, die bij ons al eerder te zien was op het Krokusfestival. 

“***** An absolute triumph.” The Scotsman
“**** Energetic storytelling. Here is a bona fide great piece of dance, with resonances that go deep beneath its surface moves.” The Stage
“**** Using a mixture of styles and storytelling, Khan demystifies the art of dance. Vibrant and vivid.” The List

dans / max. 400 / leerling € 8 / individueel € 8

credits

originele regie & choreografie Xenos  Akram Khan / regie & herwerking Sue Buckmaster / decor Ingrid Hu / lichtontwerp Guy Hoare / assistent-choreograaf Nicola Monaco / dans Jasper Joshua Narvaez / muziek Domenico Angarano, inspired by Vincenzo Lamagna’s score for XENOS / klank Domenico Angarano & Phil Wood / kostuums Kimie Nakano / film & projectie Lucy Cash / digitale animatie Laurie Hill / attributen Louise Edge / poppen Naomi Oppenheim / coproductie DanceEast Ipswich, The Point Eastleigh, Stratford Circus Arts Centre & Théâtre de la Ville - Paris / © Jean-Louis Fernandez
akramkhancompany.net