cultuurcentrum Hasselt

residentie: 05-09 april 2021

Lola Bogaert & Anouk Van Kolfschoten – De vogelkoning
ma 5 apr 2021 - vr 9 apr 2021
ma 5 apr 2021
-
vr 9 apr 2021
  • ma 5 apr 2021
    -
    vr 9 apr 2021
    HET LAB

projectomschrijving
Stel je voor: een grote tafel. Als je goed kijkt, zie je dat er op de tafel een andere wereld opgebouwd wordt. Een wereld die wordt gemaakt uit normale dingen en tóch lijkt er iets speciaals aan. Flesdoppen worden vijvers en luciferdoosjes worden huizen. Je schuift naar het puntje van je stoel en laat je meevoeren met het verhaal van de vogelkoning. Vallei na vallei ontvouwt zich, een wereld in een wereld in een wereld toont zich aan jou. Als een ui die geschild wordt zonder dat je tranen krijgt. De vogels gaan op reis en jij mag mee.

Zij willen graag een kleinschalige voorstelling maken geïnspireerd op het boek ‘De samenspraak van de vogels’ van de Perzische dichter Farid ud-Din Attar en de bewerking van Peter Sís. In dit verhaal komen alle vogels van de wereld samen om een leider te kiezen. Het blijkt dat ze zeven valleien moeten doorkruisen om hun nieuw gekozen leider te kunnen aanschouwen. Een avontuurlijke groep vogels besluit samen te vertrekken, ondanks de voorspelling dat het een barre tocht zal zijn…

Tijdens de residentie in HET LAB willen Lola en Anouk een uitgebreid beeldend onderzoek doen. Ze gaan op zoek naar een poëtische en integere vorm voor dit universele verhaal. Om dit te bereiken zullen ze intensief graven naar beelden uit de Perzische cultuur en deze verzamelen. Zo leggen ze een rijk archief aan om tekst in beeld te kunnen omzetten. Ze zullen maquettes bouwen, schetsen maken, boren, zagen, knippen, naaien en verven. Op deze manier willen ze verdwalen in het universum van de vorm, zodat de wereld die door hun uiteindelijke vormgeving opgeroepen wordt, grenzeloos kan zijn.

Meer informatie over Lola Bogaert en Anouk Van Kolfschoten kan je hier lezen.

onderdeel van

credits

© Michelangelo Pistoletto, Le Labyrinthe (1969-2010) Courtesy of the artist. Photo : Bertrand Huet
hethuishasselt.be/