cultuurcentrum Hasselt

De gebroeders Leeuwenhart (8+)

HNTjong
za 30 nov 2019 - 15.00 u
za 30 nov 2019
15.00 u
  • za 30 nov 2019
    15.00 u
    CCHA - kleine theaterzaal

De sterke Jonathan zorgt voor zijn zieke broer Kruimel, die niet lang meer zal leven. Om de pijn te vergeten dromen ze samen over een fantasiewereld waarin ze avonturen beleven. In die wereld zijn ze geen gewone jongens, maar dé gebroeders Leeuwenhart. De broers vechten mee in de geheime strijd tegen de tiran Tengil en zijn bloeddorstige draak. Een gevaarlijk avontuur waarin lafaards geen plek hebben, vol opoffering, verraad en verlies.

Een klassieker pur sang dus! Maar toen Bröderna Lejonhjärta van Astrid Lindgren in 1973 verscheen, deed het best veel stof opwaaien en liet weinig vermoeden dat het zo’n bestseller zou worden. Sommigen lazen het als ‘te zwaar’, zeker uit de pen van de schrijfster die al Pippi Langkous geschreven had, anderen lazen het als ‘bemoedigend en hoopvol’. Lindgren wilde eigenlijk kinderen troosten met dit verhaal. En dat is gelukt. Bijna 50 jaar later is het voor veel mensen nog steeds het mooiste kinderboek dat ze ooit lazen. 

In Nederland won Lindgren driemaal een Zilveren Griffel, voor Lotta uit de KabaalstraatDe gebroeders Leeuwenhart en Ronja de roversdochter. In 2002 werd er een internationale kinderboekenprijs naar haar genoemd: de Astrid Lindgren Memorial Award. Deze bekroning werd in april 2019 gewonnen door Bart Moeyaert! 

Casper Vandeputte (1985) is schrijver en regisseur. Sinds zijn afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht maakt hij energieke en humorvolle voorstellingen over grote onderwerpen. In 2018 won hij de Zilveren Krekel en de Wijkjuryprijs Den Haag voor Bloedlink. Teun Luijkx (o.a. Adam in A’dam en E.V.A. en in Het duel van HNT) en Rick Paul van Mulligenen (genomineerd voor de beste mannelijk bijrol in Othello van Het Nationale Theater) spelen de broers Jonathan en Kruimel die elkaar blijven steunen, wat er ook gebeurt. 

Maak jullie op voor een straffe middagavonturen!

**** Een meeslepende voorstelling waarin het moeilijk is jezelf niet te verliezen.

de Volkskrant, maandag 21 oktober 2019

credits

regie Casper Vandeputte / tekst Astrid Lindgren / dramaturgie Martine Manten / regieassistent Loek de Bakker / spel Rick Paul van Mulligen, Teun Luijkx, Hannah van Lunteren, Viktor Griffioen & Ayisha Sidiqqi / decor & lichtontwerp Julian Maiwald / kostuums Rebekka Wörmann / © Bowie Verschuuren
hnt.nl