cultuurcentrum Hasselt

Over stilte valt veel te zeggen

ZondagGasten #8 - Lander Deweer, Jan Swerts & Wouter Dewit
zo 26 jan 2020 - 14.30 u
zo 26 jan 2020
14.30 u
  • zo 26 jan 2020
    14.30 u
    CCHA - parketzaal 2

Wordt stilte straks een luxegoed, een privilege voor een kleine groep bevoorrechte mensen? Voor zij die het zullen kunnen betalen en zich daardoor zullen kunnen onttrekken aan het lawaai dat de aarde nog meer zal teisteren? Is de populariteit van neoklassieke muzikanten als Ólafur Arnalds, Nils Frahm en Max Richter, die van verstilling de hoeksteen van hun muziek hebben gemaakt, een teken van de tijd? 

In deze aflevering nodigen we journalist Lander Deweer en muzikant Jan Swerts uit. Ze werken aan een nieuw boek dat in het voorjaar 2020 door Polis uitgebracht wordt. 

Guido Wevers vraagt hen uit over stilteplekken - bestaan die nog? -, over het probleem van (constant) geluid en wat kunstenaars doen met stilte, of wat stilte met hen doet.

Wouter Dewit, muzikant in residentie in CCHA dit seizoen via HOMEWORK C33, vult de stiltes met - verstilde - muziek. Hoed u alvast voor de oorwurm La Durée

Aanvullend en aansluitend kondigen we een nieuwe stiltetaal aan: Gerhard Verfaillie, directeur van CCHA en artistiek leider van Krokusfestival komt vertellen over Tjimur Dance Theatre, de openingsvoorstelling op 20 februari. Dit dansgezelschap uit Taiwan heeft zijn wortels in de Paiwanese minderheid aldaar. Ze wonen in de bergen in het zuiden van het eiland en kennen geen geschreven taal. Maar ze communiceren hun emoties door zang en dans.

credits

presentatie Guido Wevers / © PHOGMOgraphy, Anton Kusters & Liesbeth Driessen