cultuurcentrum Hasselt

KNAUS

Alexia Leysen & Valentijn Dhaenens/BRUT
vr 25 okt 2019 - 20.00 u
vr 25 okt 2019
20.00 u
  • vr 25 okt 2019
    20.00 u
    CCHA - kleine theaterzaal

De Noorse auteur Karl Ove Knausgård werd wereldberoemd met zijn zesdelige autobiografische romancyclus Mijn strijd (Min kamp in het Noors). In zo’n 3.500 pagina’s pende bij de strijd van zijn ziel neer en spaarde daarbij niets of niemand. 

Hij gaf daarmee miljoenen lezers inkijk in de meest intieme aspecten van zijn leven en in dat van al wie hem omringt. Voorbij de schaamte en met de taal als instrument probeerde hij de banaliteit van zijn leven te overstijgen. Het schrijven gaf zijn leven zin, maar ging uiteindelijk ten koste van zichzelf en zijn naasten... 

In KNAUS ontrafelen Valentijn Dhaenens en Alexia Leysen een mens die zich afvraagt: ”Waarom?” We zien een man die tussen de luiers en de sterren zichzelf staande probeert te houden rond de vraag: “Wie ben ik?” 

KNAUS overstijgt de persoon van Knausgård en zoomt genadeloos in op onze diepe behoefte om als mens gezien te worden. Als God dood is en de hemel leeg, zoekt KNAUS naar wat van waarde is in dit universum. 

Alexia Leysen won in 2016 de Dioraphte Cement Prijs voor aanstormende theatermakers. Voor KNAUS wordt ze bijgestaan door Valentijn Dhaenens (SKaGeN), die eigen autobiografische elementen integreert, het publiek rechtstreeks aanspreekt en ruimte laat voor improvisatie. 

Dhaenens speelde de rol van Gunther in De helaasheid der dingen (Felix van Groeningen) en schitterde op de planken met een aantal monologen die ook in CCHA te zien waren: DegrotemonD en De kleine oorlog.   

onderdeel van

*** KNAUS woelt in de getormenteerde geest van Karl Ove Knausgard en geeft diens eeuwige zielzoeker een boeiende theatrale draai. (…) Een zeldzaam ontwapenend gebeuren.” & “*** Dhaenens neemt de zaal moeiteloos mee in de meanderende gedachtegangen van zijn personage, precies laverend tussen scherpe pijn en tragikomische hulpeloosheid.

De Standaard, 15 april 2019 & De Morgen, 15 april 2019

credits

tekst Alexia Leysen naar Karl Ove Knausgård / regie Alexia Leysen / dramaturgie Mieke Versyp / met Valentijn Dhaenens / scenografie Stef Stessel / productie BRUT, Villanella & d e t h e a t e r m a k e r / coproductie Vooruit Gent / uitvoerend producent Villanella / met de steun van het Vlaams Fonds der Letteren / met dank aan Freek Vielen, De Nwe Tijd, Troubleyn, Greet Jacobs, Suzanne Grotenhuis & iedereen uit The Knausgård/Hasselblad series / © Diego Franssens & Kurt Van der Elst
brut-theatercollectief.com