cultuurcentrum Hasselt

Nicoline van Stapele

nooit genoeg
zo 17 apr 2016 - zo 26 jun 2016
zo 17 apr 2016
-
zo 26 jun 2016
  • zo 17 apr 2016
    -
    zo 26 jun 2016
    CCHA

Nicoline van Stapele (°1964, Geldrop), woont en werkt in Gent. Haar oeuvre laat zich vooral herkennen door een voortdurend uitpuren en herdenken van de abstracte figuratie als een soort universele oervorm. Aan de natuur ontleende of geometrische figuren krijgen vorm in tekeningen, schilderijen, collages en sculpturen.

Nicoline van Stapele hanteert met haar speelse vormen een specifieke en vrolijke beeldtaal. Haar werk ontstaat uit de behoefte tot ordenen en reflecteren op de vele indrukken die dagelijks binnen stromen. Het werk tekent dan ook buiten de lijnen van de abstracte kunst. Het gaat uit van een zoeken naar steeds nieuwe constellaties tussen ruimte,vorm en materie en naar een eenvoud in de compositie.

Basisvormen zoals vierkanten, rechthoeken, cirkels en elipsen ontleent de kunstenares van de architectuur. Zij tekent met ruimte, zowel op het lege, witte vlak als in de driedimensionale ruimte. Bij Nicoline van Stapele is niets wat het op het eerste gezicht lijkt. Haar werk is een oefening in het verder kijken dan alleen maar zien, het is een beleven. Het werk van Nicoline Van Stapele nodigt de toeschouwer uit de afstand tussen kijken en reflectie te overbruggen. Ze gaan op een speelse wijze de dialoog aan met de toeschouwer en hoe die zich verhoudt tot het beeld in de ruimte.
uit tekst van Eva Steynen, maart 2015

onderdeel van

credits

vernissage: zo 17 apr om 15 u  / inleiding: de heer Stef Van Bellingen, artistiek verantwoordelijke kunstenplatform WARP