cultuurcentrum Hasselt

Emiel Hoorne

In de betrachting der dingen - Zeefdruk | Silk Screen - Review 4 |45 jaar zeefdruk | 1970 – 2014
zo 16 nov 2014 - zo 11 jan 2015
zo 16 nov 2014
-
zo 11 jan 2015
  • zo 16 nov 2014
    -
    zo 11 jan 2015
    CCHA

Volledig overzicht met literaire en andere bijdragen van: Flor Bex, Louis Paul Boon, Christiaan Germonpré, Clara Haesaert, Wouter Kotte, Patricia Lasoen, Fatma Pehlivan, Ludo Raskin, Elie Saegeman, Rabindranath Tagore, Johan van Geluwe, Joke van Leeuwen, Willy Van den Bussche en Herman van Veen.

Sinds 45 jaar realiseert Emiel Hoorne binnen zijn grafisch oeuvre, kunstwerken in zeefdruk met zowel grote prenten als kleinere formaten, diverse projecten, bibliofiele realisaties, ex libris, gelegenheidsgrafiek en affiches. De tentoonstelling met 150 kunstwerken bevat een volledig overzicht van dit grafisch werk.

Volgens Flor Bex "kunnen wij de tijd niet vatten en niet vastleggen en toch kan kunst een tijdsmoment fixeren en bestendigen, iets wat ooit geweest is en nooit meer zal zijn." 

De Pop art kreeg in Europa als nieuwe kunststroming in het midden van de jaren zestig zijn grote bekendheid en had een stuwende invloed op de veranderende kunstscène. De zeefdruk heeft als grafische kunstvorm geboomd tussen 1970 en 2000. Beroemde kunstenaars hebben om hun grafisch werk te verspreiden van deze drukmethode veelvuldig gebruik gemaakt (o.a. Warhol, Lichtenstein, Vasarely en Raveel). De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent (KASK) was in 1969 één van de eerste kunstonderwijsinstellingen die ‘Zeefdruk’ als nieuw praktijkvak, binnen de zich toen vernieuwende grafiekafdeling wist op te starten.

Emiel Hoorne was één van de eerste jonge leraars in het nieuw opstartende Hoger Secundair Kunstonderwijs in Vlaanderen, die het praktijkvak ‘Zeefdruk’ als grafische discipline en als hoofdvak vanaf 1972 mocht gaan doceren (SSKI-Gent). Vanaf 1980 werd hij leraar ‘Zeefdruk’ en ‘Hoogdruk’ aan de KASK te Gent en later Art.- Docent Vrije Grafiek aan de KASK, de Hogeschool Gent.

Deze 4de grote overzichtstentoonstelling is eveneens een ‘hommage’ aan de professionele kunstzeefdrukkers die verschillende prenten uit zijn oeuvre hebben gerealiseerd zoals Peter Bekaert (Beka-Screen) in Ekeren-Hoogboom, Piet Clement in Amsterdam, Roel Goussey uit Wachtebeke en Marc Dejonghe in Meulebeke.

credits

vernissage: zo 16 nov om 15 u / verwelkoming door de heer René Geladé, directeur cultuurcentrum Hasselt / toelichting door de heer Flor Bex, eredirecteur M HKA Anwterpen / met de steun van Belfius / ter gelegenheid van deze bijzondere overzichtstentoonstelling realiseerde Emiel Hoorne voor cultuurcentrum Hasselt een nieuwe editie: emailplaat The fall/Beşik. De emailplaat werd gerealiseerd in vierkleurendruk, lak in zeefdruk door de Emaillerie Belge in Molenbeek en heeft een oplage van 10 exemplaren en twee e.a.exemplaren. Editie: 80 x 100 cm, 10 ex., 1.750 euro / catalogus: 10 euro