cultuurcentrum Hasselt

Gerolf Van de Perre

Spiegels keren licht om (vrij naar Rilke)
zo 17 nov 2013 - zo 5 jan 2014
zo 17 nov 2013
-
zo 5 jan 2014
  • zo 17 nov 2013
    -
    zo 5 jan 2014
    CCHA

Gerolf Van de Perre (°1965, Sint-Amandsberg) studeerde Schilderkunst aan het Gentse Sint-Lucas. Sinds een verblijf in China (van 1999 tot 2002) brengt hij groot en klein werk, meestal in olieverf, samen in beeldvertellingen. Zo verschenen Steenstof, Huishulp en Het graf van de keizer.

De massa onteigende huizen in afbraak toonden wat honderd jaar eerder door Rainer Maria Rilke beschreven werd in Aantekeningen van Malte Laurids Brigge. In een huis dat is weggehaald laat het leven zich nog betrappen, klampt het zich vast aan elke spijker, aan elk stukje vloer dat nog aan de muur van het aanpalend huis zit.

Gerolf Van de Perre stortte zich op de beelden die Rilke opriep en verwerkte ze tot Dichter in de massa, een beeldverhaal dat gedeeltelijk aan de muur in de kleine exporuimte komt. Een andere beschrijving uit Rilkes roman prikkelt de schilder sinds zijn studietijd: het licht stormt een kamer binnen, onderzoekt de verschrikte dingen en keert zich om in opengesperde spiegels. Het object wordt subject. Iets doodstil als licht wordt een nerveus handelend persoon. En de dode dingen tonen emoties: ze schrikken op.

In 'de straat’ toont Van de Perre een reeks olieverfschilderijen met als Rilkeaans leidmotief het licht dat terugkeert uit spiegels en donkere vensters en dat kleuren spiegelt. Die spiegelingen maken dat het beeld ‘onttrokken’ wordt aan de dingen die het zou moeten beschrijven.

credits

vernissage: zo 17 nov om 15 u