ma 13 mei 2019 - 20.00 u

Bagaar

Guy Cassiers/Toneelhuis & ARSENAAL/LAZARUS
ma 13 mei 2019
20.00 u
  • ma 13 mei 2019
    20.00 u
    theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op gratis activiteiten en inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Guy Cassiers en LAZARUS. Scenografische precisie versus baldadige speelsheid. Literaire ernst tegenover schijnbare lichtvoetigheid. En toch vinden deze theatermakers elkaar in hun zoektocht naar de donkerste diepten van de menselijke ziel. Deze tocht voerde Guy Cassiers eerder langs voorstellingen als Atropa, De wraak van de vrede, Duister hart, Musil 3: De misdaad, MCBETH, Bloed & rozen, Het lied van Jeanne en Gilles en De welwillenden. Theatercollectief LAZARUS maakte op haar beurt bewerkingen van klassieke romans van onder meer Dostojevski, Boelgakov, Gontsjarow, Gombrowicz én Bukowski.

Met Bagaar zetten zij samen hun versie neer van Coup de torchon, een film van Bertrand Tavernier uit 1981 over een ontwrichte gemeenschap van witte kolonialisten in een Afrikaans land net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In de theaterbewerking is het verhaal gesitueerd in een niet zo verre toekomst op een eiland waar 'vluchters' samengebracht worden totdat een beslissing is genomen of ze naar het continent mogen of niet. Maar het continent houdt al jaren de grenzen stevig dicht. Hulpverleners en militairen zijn aan zichzelf overgelaten om de boel draaiende te houden. De samenleving zakt weg in morele lamlendigheid.

De chef van het eiland, Lucien Cordier, is een zwakkeling, de risee van de stad die de corruptie van zijn omgeving door de vingers ziet. Totdat er iets in hem kantelt en hij zich zonder enige scrupule begint te ontdoen van iedereen die hem voor de voeten loopt. 

Bevolkt met groteske personages in extreme situaties en vol scherpe dialogen balanceert het universum van Bagaar op de rand van de afgrond. Bijtende maatschappijkritiek vermengt zich met zwarte humor. Een ongemakkelijke fabel over het morele bankroet van een samenleving die heel erg veel op de onze lijkt.

programmaboekje

credits

naar Coup de torchon van Bertrand Tavernier & Jean Aurenche / regie Guy Cassiers / coregie Pieter Genard / dramaturgie Erwin Jans / bewerking collectief / met Katelijne Damen, Koen De Graeve, Marianne Loots, Günther Lesage, Ryszard Turbiasz, Joris Van den Brande & Charlotte Vandermeersch / scenografie Tim Van Steenbergen / kostuums Karen De Wolf / lichtontwerp Fabiana Piccioli / coproductie Toneelhuis, ARSENAAL/LAZARUS / inleiding Tuur Devens / © Kurt Van der Elst

toneelhuis.be & arsenaallazarus.be

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring