Iemand die slaapt

BOG./Het Zuidelijk Toneel
di 19 feb 2019
20.00 u
  • di 19 feb 2019
    20.00 u
    podium op podium theaterzaal
    Geweest
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op gratis activiteiten en inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

"Op een dag als deze, wat later, wat eerder, ontdek je zonder verrassing dat er iets mis is, dat je, om het zonder omwegen te zeggen, niet weet hoe je moet leven, dat je dat nooit zult weten.”

Een muzikale voorstelling waarin BOG. het boek Een man die slaapt uit 1967 van Georges Perec - één van hun grootste inspiratiebronnen - bewerkt om het alledaagse, het tijdloze, het eenzame en het gemeenschappelijk van het menselijk bestaan voelbaar te maken.

Voor Iemand die slaapt maakt BOG. voor het eerst een voorstelling op basis van een bestaande tekst. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van een twintiger in Parijs eind jaren '60. Terwijl de wereld op springen staat, neemt hij niet langer deel aan het leven dat hij verwacht wordt te leiden. Perec schreef de tekst in de je-vorm waardoor jij als publiek direct wordt aangesproken. Alsof jij je terugtrekt. Alsof jij het bent die wandelt, kijkt, registreert, niet oordeelt, poogt niet te verlangen, niets zoekt, niets vindt.

"Je bestaat niet meer: uren, dagen volgen elkaar op, seizoenen gaan voorbij, de tijd verglijdt, je leeft voort, zonder vreugde of droefenis, zonder toekomst of verleden, zomaar, gewoon, vanzelfsprekend, als een druppel aan een kraan, van een fonteintje op een overloop, als zes sokken die in een roze plastic teiltje staan te weken, als een vlieg of als een oester, als een koe, als een slak, als een kind of als een grijsaard, als een rat."

BOG. is de Vlaams-Nederlandse collectie van theatermakers Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen en Lisa Verbelen. Sinds 2013 maakt BOG. werk vanuit het verlangen naar overzicht, naar het benoemen, het uitzoomen, het rangschikken en opsommen van alles waar de mens vat op tracht te krijgen maar te groot is om vast te pakken.

Hun debuutvoorstelling BOG. (2013), maar ook MEN. (2014) en GOD. (2015) waren in CCHA te zien. Vorig seizoen maakten ze samen met hetpaleis en HZT hun eerste familievoorstelling KID. dat op Krokusfestival 2018 erg gesmaakt werd door zowel jong als minder jong.

credits

van & door Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen &n Lisa Verbelen / slagwerk Nina de Jong / originele tekst Georges Perec / vertaling Rokus Hofstede / tekstbewerking BOG. / eindregie Erik Whien / kostuums Johanna Trudzinski / dramaturgie Roos Euwe & Sanne van Aalderen (stage) / lichtontwerp David de Joode / artistiek advies Jens Bouttery & Piet Menu / i.s.m. d e t h e a t e r m a k e r & deSingel Antwerpen / © Jan Rymenants
bogcollectie.com & hzt.nl & detheatermaker.be

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring