ma 3 dec 2018 - 20.00 u

De grote oorlog

Hotel Modern & Arthur Sauer
ma 3 dec 2018
20.00 u
  • ma 3 dec 2018
    20.00 u
    kleine theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op gratis activiteiten en inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

In februari 2009 speelde het Nederlandse collectief Hotel Modern Kamp in onze parketzaal. Een indrukwekkende maquette-voorstelling over het concentratiekamp van Auschwitz. In februari 2013 liet het gezelschap opnieuw een diepe indruk na met De grote oorlog. Die laatste voorstelling wordt nu, naar aanleiding van de herdenking van het einde van de Groote Oorlog, hernomen. En wij zijn er graag bij!
 

De grote oorlog gaat uit van een miniatuurfilmset. Het publiek ziet hoe de landschappen van het westelijke front worden nagebouwd met zaagsel, potgrond, roestige spijkers en peterselie. Het regent uit een plantenspuit, het bombardeert uit een gasbrander. Een vriendelijk landschap verandert geleidelijk in een giftige wond van modder. De beelden worden gefilmd en direct levensgroot geprojecteerd.
 

Daarbij horen we getuigenissen en authentieke brieven als een monologue intérieur van een loopgraaf vol soldaten. Arthur Sauer voorziet de beelden van een live soundtrack. Met behulp van contactmicrofoons, vervorming en versterking klinkt een klopje op de tafel als een granaatinslag, het afstrijken van een lucifer als ontsnappend mosterdgas.
 

De grote oorlog werd over de hele wereld gespeeld, won diverse prijzen en werd verfilmd door Arte. Een betere manier om oprecht stil te staan bij WO I is nauwelijks denkbaar.

credits

voorstellingsconcept Herman Helle & Arthur Sauer / regie Pauline Kalker / scenario Pauline Kalker, Arlène Hoornweg & Herman Helle spelers Maartje van den Brink, Menno Vroon, Laura Mentink, Arlène Hoornweg, Herman Helle & Pauline Kalker (in wisselende samenstelling) / beeld Herman Helle / geluidsconcept & live bruiteur Arthur Sauer / brieven & teksten soldaat Prospert Eyssautier, Max Beckmann, Erich Maria Remarque e.a. / met dank aan André Dekker & de Rotterdamse Schouwburg / inleiding Tuur Devens / © Patrick Hertzog
hotelmodern.nl

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring