cultuurcentrum Hasselt

Ulrike Quade Company & Silbersee

Dorian Gray - Belgische première
do 8 nov 2018 - 20:00
do 8 nov 2018
20:00
  • do 8 nov 2018
    20:00
    CCHA - kleine theaterzaal

Ulrike Quade maakt voorstellingen die het midden houden tussen poppen-en figurentheater, performance, dans, taal en muziek. We volgen haar al jaren. Vorig seizoen verbeeldde ze nog op eigenzinnige wijze het leven van Coco Chanel. Dit seizoen slaat ze de handen in elkaar met het Nederlandse Silbersee, dat het overigens óók heeft voor cross-overs. Zij creëren muziektheater en experimentele opera’s waarin uiteenlopende disciplines worden gecombineerd maar waar de menselijke stem en de muziek steeds als leidmotieven gelden.

Stel je voor dat technologie ons in staat stelt om geen pijn meer te voelen, niet meer oud te worden en nooit te sterven. Geïnspireerd door Oscar Wilde’s beroemde roman The  picture of Dorian Gray spelen muziektheatergezelschap Silbersee en beeldend theatergezelschap Ulrike Quade Company met het idee van de maakbare mens.
 

In een sprookje uit de nabije toekomst ondergaat Dorian Gray een technologisch experiment. Hij treedt een kunstmatige wereld binnen waarin jeugd en perfectie de norm zijn. Het verval en de dood laat hij achter. Hij wordt een mens ontdaan van zijn  menszijn. Een nieuw wezen in een onherstelbaar veranderde wereld.
 

Memento mori, memento vivere: onthoud dat je zult sterven, vergeet niet te leven.
 

contextprogramma Dorian Gray
Stap voor en na de voorstelling Dorian Gray in de foyer van het theater de virtual reality in! In de Dorian Gray VR-beleving zweef je in korte tijd door verschillende universums, land je op plekken waar je als normaal mens niet komt en word je meegenomen door een soundscape die je uiteindelijk weer met beiden benen op de grond zet. Voel hoe een eeuwig leven voelt, hoe nietig de mens eigenlijk is en wat het is om lichaamsloos te zijn. De VR-beleving wordt gemaakt door videocollectief de Transketeers i.s.m. met componist Wouter Snoei.

credits

regie Ulrike Quade / concept Ulrike Quade & Romain Bischoff / muziek, zang & spel Maarten Vinkenoog, Job Hubatka, André Lourenço & Kadri Tegelmann / muzikale dramaturgie Romain Bischoff / libretto Marcel Roijaards / dramaturgie Thomas Lamers / compositie Leonard Evers & Akim Moiseenkov / creative coding Robert Liebner / kostuums Marlou Breuls / licht- & decorontwerp Floriaan Ganzevoort / poppenbouw Matt Jackson / poppencoaching Suze van Miltenburg © Casper Koster
ulrikequade.nl & silbersee.com