Bachs Weihnachtsoratorium

il Gardellino o.l.v. Peter Van Heyghen
vr 21 dec 2018
20.00 u
  • vr 21 dec 2018
    20.00 u
    concertzaal
    Geweest
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Bach componeerde het Weihnachtsoratorium BWV 248, dat bestaat uit zes afzonderlijke delen, voor de periode van Kerst tot en met Driekoningen. Dit ingenieus werk past in de traditie van de Lutherse Historiae en de passie-oratoria. De verschillende delen vertellen over de geboorte van Christus, de belevenissen van de herders, de naamgeving en het bezoek van de wijzen.
 

Bach liet zich bij het componeren ervan - of beter bij het samenstellen, of recycleren, gelet op het veelvuldig ‘hergebruik’ van eerder gecomponeerd werk - niet zozeer inspireren door de beperkte maar waardevolle traditie aan Duitse ‘Weihnachtshistorien’, dan wel door zijn eigen passies. Zowel in de passies als in het Weihnachtsoratorium vinden we in de tekst dezelfde drievoudige gelaagdheid terug: bijbelpassages, koralen en nieuw geschreven poëzie, en de hieruit voortvloeiende variëteit aan muzikale vormen.
 

In tegenstelling tot de vaak erg dramatische passies, waar diverse personages tegenover elkaar staan als betreft het een religieuze opera - zie ook de Mattheüspassie op 13 april - , is het Weihnachtsoratorium, geheel in lijn met het kerstverhaal in de Bijbel, veel meer beschouwend van aard. De nadruk ligt niet zozeer op het vertellen van het verhaal met al zijn dramatische ontwikkelingen, maar op een reflectie op het algemeen gekende kerstgebeuren. Met de uitstekende barokpioniers van il Gardellino, met voortrekkers Jan De Winne (fluit) en Marcel Ponseele (hobo) belooft dit een heel krachtige, machtige uitvoering te worden. Inhoudelijk is het ensemble als een actieve vulkaan: steeds vernieuwend.
 

Il Gardellino voert grondig onderzoek uit naar de historische achtergrond van de werken om deze muziek van alle tijden stijlgetrouw aan het publiek voor te stellen. Op die manier heeft il Gardellino in de loop der jaren een heel eigen klankidioom ontwikkeld. De bewondering voor het œuvre van Johann Sebastian Bach vormt de spil van il Gardellino’s repertoire.
 

Johann Sebastian Bach Cantate nr 1 - Jauchzet, frohlocket! Auf, preiset die Tage, Cantate nr 2 - Und es waren Hirten in derselben Gegend, Cantate nr 5 - Ehre sei dir, Gott, gesungen, Cantate nr 6 - Herr, wenn die stolzen Feinde schnauben & Weihnachtsoratorium, BWV 248

programmaboekje

credits

dirigent Peter Van Heyghen / ensemble il Gardellino / sopraan Barbora Kabátková / alt David Erler / tenor Hans-Jörg Mammel / bas Wolf Matthias Friedrich / inleiding Stijn Paredis / © Joaquín Cuasante 
ilgardellino.be

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring