wat is HET LAB?

  

HET LAB is een residentieel artistiek labo voor kunsten voor jong publiek in Hasselt.
HET LAB is een initiatief van cultuurcentrum Hasselt/Krokusfestival.
HET LAB kan rekenen op facilitaire en financiële de enthousiaste steun van de stad Hasselt die in zijn beleid inzet op creatie en een plek voor kunstenaars.
HET LAB wordt voor zijn werking ondersteund door projectsubsidie van de Vlaamse Overheid.
 

WAT IS DE CONTEXT?

° HET LAB vernetwerkt in Vlaanderen met kunstenaars en gezelschappen en internationaal met P2-Maastricht, Imaginate Schotland en AabenDans Denemarken, alsook met de internationale context van het Krokusfestival. 

° HET LAB schrijft zich in in het cultuurplan Limburg via LIKO (Limburgse kunstenplatform) en ONDERSTROOM, samenwerking rond artist development. 

° HET LAB bouwt op de expertise van drie organisaties: cultuurcentrum Hasselt, coproductieplatform P2 (2006-2017) en Krokusfestival. 


HOE ZIET DE WERKING ERUIT?

level 1: research & onderzoek

HET LAB organiseert jaarlijks één internationaal lab rond één thema:
° 2019 recht om te falen
° 2020 (over)protectie
° 2021 lichamelijkheid

In de labs (over)protectie en lichamelijkheid gaan 6 kunstenaars gedurende 8 dagen op onderzoek, samen met één lab leader/kunstenaar én input van 2 experten. Het lab recht om te falen maakt deel uit van een Creative Europe projectaanvraag (PUSH+) en kan daardoor uitgebreid worden tot 14 kunstenaars.
 

HET LAB organiseert per seizoen ook één korter internationaal lab:
° internationalisering (lecture over culturele diversiteit en kwaliteitsbepaling door de Zuid-Afrikaanse dramaturge Yvette Hardie + inzicht in keuzemechanismen van artistieke leiders van internationale kunstenfestivals voor jong publiek)
° werken voor baby's (inzichten in tijd/ruimte-beleving voor families met baby's in het werk van de Zweedse choreografe Dalija Acin Thelander)
° werken voor/met teenagers (workshop Cristina Cazolla, artistiek leidster Segni d'Infantia Mantua en Europees project TEEN). Hier is plaats voor max. 8 Vlaamse makers in residentie.


Tenslotte faciliteert HET LAB 2 keer per jaar een bezoek aan een buitenlands kunstenfestival voor telkens 2 makers. Op die manier kunnen 12 Vlaamse makers internationaal artistieke netwerken uitbouwen.

level 2: proces-development

HET LAB maakt 'residenties op maat': infrastructuur, omkadering/coaching en internationale netwerking. We voorzien inhoudelijke coaching op maat van de kunstenaar en werken binnen ONDERSTROOM met Limburgse partners ondersteuning uit op zakelijk vlak.

HET LAB beschikt daarvoor over een appartement voor max. 6 personen en een werkplek van 100m². Voor technisch afmonteren in het productieproces kunnen residenten terecht in CCHA zelf.


level 3: product-development

HET LAB wil makers coproductioneel steunen met hun creatie, niet als zelfstandige producent, maar ondersteunend aan een gezelschap of een projectsubsidie. Deze coproductie bestaat uit afmonteermogelijkheden in CCHA (met technische ondersteuning), presentatie in programmering CCHA en/of Krokusfestival en een financiële coproductiebijdrage. 

HET LAB vernetwerkt met AINSI Maastricht dat zijn P2-werking verder zet en connecteert met Imaginate Schotland en AabenDans Denemarken. Verder faciliteert en stimuleert HET LAB op elk level encounter, onderzoek en samenwerking voor Vlaamse kunstenaars.

UPDATE OKTOBER  2019: WERKPLEK 'HET LAB' BESTAAT 1 jaar!
Eind augustus 2018 startten we vanuit cultuurcentrum Hasselt met HET LAB, een residentiële werkplek waar kunstenaars en makers die voor kinderen en families werken, kunnen onderzoeken en repeteren. 

Tussen eind augustus 2018 en juni 2019 hebben 15 gezelschappen of makers gedurende meerdere weken in HET LAB gewerkt, organiseerden we 1 intercontinentaal artistiek uitwisselingslab en presenteerden 4 gezelschappen uit HET LAB een work-in-progress tijdens het Krokusfestival 2019. Daarnaast waren en zijn HET LAB-coproducties te zien op heel wat plaatsen in Vlaanderen en in het buitenland.

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring