cultuurcentrum Hasselt
Stijn Bollaert

Op de fiets! - Fietsbruggen vandaag en morgen

Ney & Partners - Architectuurwijzer
zo 10 mrt 2024 - za 31 aug 2024
zo 10 mrt 2024
-
za 31 aug 2024
  • zo 10 mrt 2024
    -
    za 31 aug 2024
    exporuimte architectuur, eerste verdieping

Al meer dan 200 jaar is de fiets een alledaags vervoermiddel. Met de opkomst van de auto boette de fiets helaas in aan populariteit. Sinds kort kent de fiets weer een sterke opmars in Vlaanderen. In het bijzonder de elektrische fiets, die een gegeerd alternatief werd voor de auto. Maar dit succes is niet enkel te danken aan de snellere en comfortabele fietsen. Ook nieuwe fietspaden, tunnels en bruggen maken het aangenamer, veiliger en soms zelfs sneller om je per fiets te verplaatsen naar het werk, de winkel, de school, … 

Met een expo over fietsbruggen van het Belgische ontwerp- en ingenieursbureau Ney & Partners wil Architectuurwijzer pleiten voor een zorgvuldige aanpak van de fietsinfrastructuur. Dit vraagt om een goede opdrachtgever én een sterke samenwerking tussen architecten, ingenieurs, landschapsontwerpers, ecologen en mobiliteitsspecialisten.  

Tijdens de afgelopen twintig jaar heeft Ney & Partners het aantal opdrachten voor fietsinfrastructuur sterk zien groeien en veranderen. Zo zijn de bruggen geëvolueerd van minimaal twee tot zeven meter breed voor fietsers in verschillende snelheden, voetgangers en andere gebruikers. Ook een vlotte aansluiting op het bestaand fietsroutenetwerk is belangrijk, net zoals een ontwerp op maat van de stad, het dorp of het landschap. Met het oog op een minimale CO2-uitstoot streeft Ney & Partners naar een zuinig en duurzaam materiaalgebruik in elke fietsbrug. Ook aanpasbaarheid in de toekomst is een duurzaam aandachtspunt.

Tot slot vormen de ruimtelijke beleving en het rijcomfort van de fietsers belangrijke uitgangspunten in hun ontwerp. Kortom, veel kwalitatieve drijfveren die het ontwerp sturen en aan bod komen in de expo Op de fiets!

opening zo 10 mrt 15 u met (gratis) rondleiding om 16 u door Toon Maas
inschrijven voor de rondleiding kan hier 
gratis van di t/m zo van 13 tot 17 u & bij avondvoorstellingen
tijdens Kunstennacht op do 16 mei tot 23 u

meer zondagsrondleidingen

onderdeel van

credits

 productie Architectuurwijzer & Ney & Partners / curatoren Katrien Vandermarliere, Sara Kreike & Toon Maas / © Stijn Bollaert 
www.architectuurwijzer.be/opdefiets