cultuurcentrum Hasselt

A closer distance + Mirror image

Chantal Acda & Bruno Bavota + Echo Collective
wo 24 apr 2024 - 20.00 u - 22.10 u
wo 24 apr 2024
20.00 u - 22.10 u
  • wo 24 apr 2024
    20.00 u - 22.10 u
    concert- & theaterzaal

Chantal Acda & Bruno Bavota A closer distance
De Belgisch-Nederlandse Chantal Acda staat voor persoonlijke songs vol kwetsbaarheid. Haar solocarrière in 2013 startte met Let your hands be my guide. Ook opvolgers The sparkle in our flaws, Bounce back en Saturday moon raakten een gevoelige snaar. Daarnaast werkt ze vaak samen met internationale artiesten zoals Nils Frahm, Mimi Parker en Alan Sparhawk van Low. De voorbije jaren stond ze al vijf keer op ons podium.
  
De Napolitaanse componist en pianist Bruno Bavota (CCHA, 2015) schrijft typisch (post)klassieke composities. Emotioneel, troostvol en tot de verbeelding sprekend. Afwisselend ingehouden en juichend, maar toch weer voorzichtig en dralend, met een parelende melodie.

Toen Bavota en Acda elkaar enkele jaren geleden ontmoetten, stond een samenwerking in de sterren geschreven. De nummers op A closer distance zijn grotendeels opgebouwd rond Bavota’s eenzame pianoklanken en Acda’s gelaagde, etherische zang, een combinatie die intimiteit en rust oproept. Een bijzonder luisterbeleving in een sfeer van geborgenheid, ook bij ons: podium op podium, rond de muzikanten. 

"**** Ingetogen, maar spannend. Traditioneel, maar verrassend. Verstild, maar zinderend. Kamermuziek om te koesteren." - Humo, 31 okt 2022
"**** “Rustieke verstilling en magnifiek verweven folkharmonieën à la Vashti Bunyan op een bedje van minimalistisch klassiek." - Knack Focus, 18 okt 2022

Echo Collective Mirror image
Het Brussels-based ensemble Echo Collective stond de voorbije jaren regelmatig op ons podium: met plays Amnesiac van Radiohead en een jaar later met 12 conversations with Thilo Heinzmann, het postume album van Jóhann Jóhannsson. En herhaaldelijk als 'de strijkers van A Winged Victory For The Sullen, Jóhann Jóhannsson en Joep Beving'.

In maart 2022 presenteerden ze in immersive setting op ons Soundscape geluidssysteem The see within, een eerste album met ‘eigen’ muziek. Een geslaagde evenwichtsoefening tussen verderzetting en vernieuwing, grootsheid en intimiteit, melancholie en levenslust. De maanden daarvoor was Echo Collective in CCHA als artist in residence aan de slag met datzelfde geluidssysteem. Dat resulteerde in opnames voor hun album, maar vooral ook in meer zin in immersive. Daarvoor belandden ze uiteindelijk bij MONOM, dé Europese hotspot voor spatial geluid, in Funkhaus in Berlijn, waar ook de studio van Nils Frahm gevestigd is.

Mirror image, het album dat dit najaar verschijnt, is live als het versmelten van het beste van hedendaagse klassieke muziek met meeslepende en hypnotiserende soundscape. Dat in 4D en bijna op de schoot van de muzikanten. 

"**** Een overtuigend en ragfijn verhaal van wat moderne (klassieke) muziek is en kan zijn." - Indiestyle.be, 14 dec 2020

credits

Chantal Acda & Bruno Bavota: zang & gitaar Chantal Acda / piano, elektronica & gitaar Bruno Bavota / © Arci Bellezza 
chantalacda.com / brunobavota.com 
Echo Collective: viool, harp & piano Margaret Hermant / viola Neil Leiter / coproductie CCHA / © Jan Rijk & Danny Willems
echocollective.be