cultuurcentrum Hasselt

Zijn oorlog in de luwte

Tuur Devens, Paul Simelon & Bruno De Wever
zo 10 dec 2023 - 11:00 2023 - 12:20 2023
zo 10 dec 2023
11:00 2023 - 12:20 2023
  • zo 10 dec 2023
    11:00 2023 - 12:20 2023
    kleine theaterzaal

In het boek Zijn oorlog in de luwte confronteert de Nederlandse verteller, Tuur Devens, zijn toekomstige Vlaamse schoonvader met diens oorlogsverleden. Dat gebeurt in het jaar 1972. Pas in 2009 vertelt de 86-jarige schoonvader wat hij als zestienjarige jongen meemaakte in de Tweede Wereldoorlog. Een helletocht naar het front, dat er niet meer was, en de terugkeer door het verwoeste Vlaanderen.

Dit is geen typisch Vlaams verhaal over collaboratie en repressie, ook niet over weerstand en verzet, wel over jongemannen die de oorlog overleefden, ondanks ontberingen en angsten.

Het toeval wil dat Elise Backaert, de vrouw van de persoon om wie het allemaal draait, namelijk Jef Van Caudenberg, ook voorkomt in een publicatie van professor Paul Simelon en zijn vrouw Iris Andouche. Het boek Une adolescence à Bruxelles sous l’occupation is het dagboek van zijn moeder.

Historicus Bruno De Wever zal deze twee verhalen aan elkaar rijgen en larderen met historische feiten uit het ‘gewone’ leven. De Wever publiceerde boeken en artikels in (inter)nationale wetenschappelijke tijdschriften over de Vlaamse beweging in België tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tuur Devens is theaterrecensent, oud-docent Nederlands, Duits en theater, publicist van talrijke artikels over onderwijs, literatuur, beeldende kunst, theater én auteur van Varda (2009), Opa en meneer Martin (2017) en Theater der dingen (2021).  

De Belgische altvioliste Kaat Schraepen (2000) zorgt voor een muzikale noot. Ze wordt geprezen voor haar rijke palet aan klankkleuren, haar grote expressiviteit en haar oprechte interpretaties als ware verhalenverteller. Ze ziet het als haar roeping om de altviool als solo-instrument mee op de kaart te zetten. Reeds tijdens haar studies aan de Conservatoria van Maastricht, Den Haag en Brussel behaalde ze prijzen op wedstrijden in Luxemburg, Treviso, Berlijn, Narvik, Pörtschach am Wörthersee en Wenen.

In haar jonge carrière zet ze haar bakens uit als orkestmusicus, in kamermuziek en als soliste. Voor haar medewerking aan de voorstelling Mijn oorlog in de luwte kiest Kaat uit haar solorepertoire enkele fragmenten die ze zelf ook reeds heeft verwerkt tot eigen voorstellingen; deze gaan bvb. in op de inspiratie van Bach op latere generaties componisten of op de muzikale tendenzen van kort na de Eerste Wereldoorlog. Ze speelt op een instrument van de Belgische vioolbouwer Thomas Meuwissen dat werd gebouwd in 2012.

credits

auteurs & sprekers Tuur Devens & Paul Simelon / moderator Bruno De Wever
uitgeveriju2pi.nl