cultuurcentrum Hasselt

Overal zit mens, een moordfantasie

Yves Petry
TUSSEN 2 LIJNEN #2
za 18 nov 2023 - 14.00 u - 15.30 u
za 18 nov 2023
14.00 u - 15.30 u
  • za 18 nov 2023
    14.00 u - 15.30 u
    Bibliotheek Hasselt Limburg - Dusart

Een even opgewekte als virtuoze verkenning van de duisterste kant van de mens.

Kasper Kind, zonderling en kluizenaar, werkt al jaren als beheerder in het bos Mirandel. Sinds kort is het uit met zijn eenzame geluk. Tegenwoordig verstrijkt er geen minuut meer zonder dat hij zich belaagd, ingesloten of opgejaagd voelt door het menselijke element in een van zijn vele opdringerige verschijningsvormen. Van mediarumoer tot milieucatastrofe: overal zit mens.  

De eenentwintigste eeuw wordt niet de eeuw van het individu maar van het mondiale collectief, van de soort en haar naakte overleven. Het individu, kleinste en kwetsbaarste van alle minderheden, is gedoemd tot uitsterven. Hoe onafwendbaar ook, Kasper weigert zich erbij neer te leggen en zint op een allerlaatste en hoogstpersoonlijke daad van verzet: de moord op aartsmoralist en publieksintellectueel Max De Man, met wie hij een verleden heeft en die hij hartstochtelijk haat. Misschien zelfs meer dan het leven hem lief is.

Overal zit mens, een moordfantasie is een kolkende humoristisch-filosofische roman, een asociaal en schaamteloos amoreel stuk proza. De roman verscheen in oktober 2022 en staat op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2023.

Petry won onder meer de Libris Literatuur Prijs 2011 voor zijn roman De maagd Marino, de BNG Nieuwe Literatuurprijs, de Inktaap en de Tzumprijs voor beste literaire zin van het jaar.  

onderdeel van

credits

lezing Yves Petry / © Bruzz 
dasmag.nl