cultuurcentrum Hasselt

The barricades + Dreamscapes

Paulette Verlée + Dobrawa Czocher
wo 25 okt 2023 - 20.00 u - 21.55 u
wo 25 okt 2023
20.00 u - 21.55 u
  • wo 25 okt 2023
    20.00 u - 21.55 u
    Kleine theaterzaal

Paulette Verlée The barricades
(Post)klassieke pianomuziek met een vleugje elektronica, de Brusselse Veerle Pollet is duidelijk een kind van haar tijd. Al van kindsbeen wordt Paulette Verlée, het alter ego van Veerle Pollet, aangetrokken door de buffetpiano in het ouderlijke huis. Ze leerde piano spelen met Bach en Schumann, maar het waren Debussy, Poulenc en Satie die haar inspireerden. Dichter bij huis voelt ze veel affiniteit met Wouter Dewit. In haar composities weet ze de luisteraar steeds te raken door zich te beperken tot de muzikale essentie. 

Debuut Choses vues à droite et à gauche (sans lunettes) uit 2022 werd opgepikt door Radio 1 en Klara en deed het goed op de streamingdiensten, zeker toen Nils Frahm Reprieve for piano solo opnam in zijn playlist. 

Recent stond Paulette Verlée nog in de kijker met haar eigenzinnige herwerking van het nummer 11.10 van Sohnarr, de band rond Patricia Vanneste, nieuwe single MEM en haar Piano week reworks rond de internationale Piano day. In juni verschijnt ep Les barricades mystérieuses. 
  
Live wordt Paulette Verlée vergezeld door celliste Maaike Organe en prachtige visuals. Trouwens, Paulette Verlée: klinkt dat niet even dromerig en mysterieus als Amélie Poulain? 

Dobrawa Czocher Dreamscapes 
De Poolse celliste en componiste Dobrawa Czocher studeerde af aan de Chopin University of Music in Warschau en de Hochschule für Musik in het Duitse Detmold, zusterstad van Hasselt. Czocher houdt ervan om het spectrum van de cello uit te breiden, schommelend tussen klassieke en hedendaagse muziek. Ze combineert haar virtuoos cellospel met een sterke emotionaliteit. 
  
We kenden Czocher tot nu vooral door haar samenwerking met haar landgenote Hania Rani (CCHA, 2022), de pianiste met wie ze al vijftien jaar een duo vormt en met wie ze twee albums maakte. Na Biała flaga (2015) volgde in 2021 het veelgeprezen Inner symphonies, uitgebracht bij Deutsche Grammophon. Dat album bracht hen ook naar een uitverkochte Henry Le Boeuf-zaal in Bozar. 
  
Begin dit jaar verscheen haar eerste soloalbum Dreamscapes, waarvoor ze samenwerkte met Niklas Paschubrg (CCHA, 2019) en ze de mysterieuze band tussen het bewuste en onbewuste muzikaal verkent. Je hoort invloeden van Johannes Brahms, Philip Glass tot GoGo Penguin. Maar het is vooral Czocher zelf die je hoort en die je meeneemt op een hypnotiserende reis. 
  
“8/10 Dreamscapes installs Czocher as one of the most compelling new artists in European contemporary classical music.” - loudandquiet.com, 01 feb 2023 

credits

Paulette Verlée: piano Veerle Pollet / cello Maaike Organe / © Karel Uyttendaele 
pauletteverlee.com
Dobrawa Czocher: cello Dobrawa Czocher / © Maria Skarbek Kiełłczewska
dobrawaczocher.com