cultuurcentrum Hasselt

Mozart & Mahler 1

Belgian National Orchestra o.l.v. Jonathan Bloxham & Kristian Bezuidenhout, piano
za 30 sep 2023 - 20:00 - 22:00
za 30 sep 2023
20:00 - 22:00
  • za 30 sep 2023
    20:00 - 22:00
    concert- & theaterzaal

Mozarts opera Don Giovanni kent een haast mythische status. Vooral de scène waarin het liederrijke hoofdpersonage door Il Commendatore de hel wordt ingesleurd, spreekt tot de verbeelding. 

De eerste symfonie van Mahler begint met het ontwaken van de natuur: strijkers spinnen met flageolettonen dunne nevelslierten, terwijl houtblazers vogelgeluiden imiteren. Het bekendste is het derde deel, met Broeder Jacob in mineurstemming. 

Mozart schreef zijn laatste en meest betekenisvolle pianoconcerto in Salzburg. De pianopartij is bijzonder virtuoos, vooral in de derde beweging. Initieel dacht men dat Mozart dit componeerde voor een jonge Franse pianist, vandaar de bijnaam ‘jeune homme’. Recent onderzoek toonde aan dat hij het voor Victoire Jenamy schreef, de bijzonder talentrijke dochter van een bekende Franse danser.  

Kristian Bezuidenhout is sinds 2011 regelmatig te gast in CCHA. Door zijn schitterende virtuositeit is hij één van de meest toonaangevende pianisten. In zijn boek Over Mozart schrijft hij "om de schoonheid van Mozarts muziek te doorgronden, moet je vrij en onbevangen zijn." Reken maar dat dit het geval zal zijn!

Programma 
Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni Ouverture / Pianoconcerto nr. 9, KV 271 in mib groot 'Jeune homme'
Gustav Mahler Symfonie nr. 1   

 

programmaboekje

credits

dirigent Jonathan Bloxham / piano Kristian Bezuidenhout / inleiding Stijn Paredis / © Marco Borggreve & Kaupo Kikkas /  kristianbezuidenhout.com / nationalorchestra.be