cultuurcentrum Hasselt

On the town

Belgian National Orchestra & CCHA
vr 30 sep 2022 - 20.00 u
vr 30 sep 2022
20.00 u
  • vr 30 sep 2022
    20.00 u
    concert- & theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

OPMERKING: Inleiding om 19.15 u door Waldo Geuns

CCHA en Belgian National Orchestra presenteren een unieke productie! Het was dan ook een huzarenstukje om de drie internationale Limburgse solisten bijeen te krijgen. Hoe treffend is het bovendien dat allen kozen voor een minder bekende maar opzwepende compositie, van nostalgische Belgische jazz over Latijns-Amerikaanse invloeden tot Armeens vuurwerk. Aangevuld met feestelijke symfonische werken van Bernstein en Sjostakovitsj wordt dit een kleurrijke, vrolijke concertavond die je nergens anders kan beleven.

Het Jazz Concertino voor harp en orkest van de Belgische componist Emile Deltour ademt de sfeer van de jaren ’30. Daniel Freiberg – Grammy award winnaar- versmelt klassiek, Latijns-Amerikaanse muziek en jazz tot een nieuw spannend, filmisch geheel. Zowel muzikale tradities uit de Andes als Afro-Peruaanse thema’s en  improvisatie passeren de revue. Er is een grote kans dat Freiberg zelf aanwezig zal zijn op deze première.

Aleksandr Aroetjoenjan stond zijn leven lang in de schaduw van Armeniës bekendste componist Aram Chatsjatoerjan. Was deze laatste nogal somber van aard, Aroetjoenjan was het tegenovergestelde. Het concerto voor trompet uit 1950 klinkt dan ook uiterst levenslustig. 

Met de Festive ouverture toont ook Sjostakovitsj zich van zijn vrolijkere kant. Zijn Feestouverture werd  gecomponeerd ter herdenking van de 37ste verjaardag van de Oktoberrevolutie van 1917. Wie de “bis chanté” zal zingen, houden we nog geheim. 

Leonard Bernstein On the town
Emil Deltour Jazz concertino
Daniel Freiberg Latin American chronicles (Première!)
Dmitir Sjostakovitsj Festive ouverture
Aleksandr Aroetjoenjan Concerto voor trompet
Bis chanté: Jacques Brel Mathilde

MASTERCLASS 
Roeland Hendrikx is naast een internationaal bekend klarinettist ook een gewaardeerde docent, onder meer aan het Conservatorium van Maastricht. Hij blijft voeling houden met de basis en ging dan ook heel graag in op de vraag om een openbare masterclass te geven voor de leerlingen klarinet aan knst Hasselt, de campus met de nieuwe naam aan de andere kant van de Kunstlaan.

onderdeel van
On the town

credits

dirigent Martijn Dendievel / harp Anneleen Lenaerts / klarinet Roeland Hendrikx / trompet Jeroen Berwaerts / inleiding Waldo Geuns / inleiding Waldo Geuns om 19.15 u / © Bart Decobecq, Andrej Grilc, Tsuyoshi Tachibana & Jimmy Kets
belgiannationalorchestra.be