cultuurcentrum Hasselt

Long day's journey into night

Zuidpool
wo 5 apr 2023 - 20.00 u
wo 5 apr 2023
20.00 u
  • wo 5 apr 2023
    20.00 u
    kleine theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

OPMERKING: Inleiding om 19.15 u door Tuur Devens

Wat gebeurt er met ons als we elkaar niet meer kunnen of willen verstaan? Wat zetten we op het spel als we stoppen met luisteren? Naar de ander? Naar onszelf?

Het aangrijpend autobiografische meesterwerk Long day’s journey into night van de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Eugene O’Neill beschrijft één dag uit het leven van het gezin Tyrone. Alles lijkt tegen te zitten voor dit gezin. De alcoholverslaafde vader is verbitterd en staat aan het einde van zijn acteercarrière. De labiele moeder heeft een morfineverslaving, de oudste zoon is een mislukt acteur met cynische levensstijl en de jongste een hoog sensitief dichter met een, waarschijnlijk terminale, longaandoening. Elk van de personages probeert vat te krijgen op diens teleurstellingen in het leven, in zichzelf en in de ander. 

O’Neill’s messcherpe dialogen in combinatie met een minimum aan actie zorgt voor zowel verwonding als verzoening binnen het gezin. Wat je te zien krijgt, is een schreeuw om liefde van familieleden die niet met, maar ook niet zonder elkaar kunnen. Een ontroerend gevecht waarvan de deelnemers al weten dat ze niet kunnen winnen…

Na De felomstreden kroon (CCHA, 2017), Drie zusters (CCHA, 2019) en War of the beasts and the animals (CCHA, 2022) brengt Zuidpool nu een verregaande adaptatie van het stuk met een uitzonderlijke ploeg acteurs elk sprekend in een andere taal. Long day’s journey into night drijft op taal, minimalisme en ijzersterke acteerprestaties.

credits

tekst Eugene O’Neill / tekstbewerking Koen van Kaam / regie & concept Koen van Kaam & Jorgen Cassier / spel Sofie Decleir, Atta Nasser, Tijmen Govaerts & Laurent Capelluto / sound Jorgen Cassier / kostuums Andrea Kränzlin / promobeeld Kaat Pype / coproductie Perpodium / meertalig met Nederlandse boventiteling / inleiding Tuur Devens / © Kaat Pype
zuidpool.be