cultuurcentrum Hasselt

Bach, Leipzig & de violoncello piccolo

Vox Luminis, Ensemble Pulcinella & Ophélie Gaillard
za 14 jan 2023 - 20.00 u
za 14 jan 2023
20.00 u
  • za 14 jan 2023
    20.00 u
    concert- & theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

OPMERKING: Inleiding om 19.15 u door Stijn Paredis

Topcelliste Ophélie Gaillard en artistiek leider van Vox Luminis, Lionel Meunier, stellen een programma samen van Bachcantates uit Leipzig met een uitgesproken rol voor de violoncello piccolo.

Ophélie Gaillard is een fenomeen in de cello-wereld: onverzadigbaar nieuwsgierig, geëngageerd en briljant. In 2003 werd ze tijdens het Victoires de la Musique Classique verkozen tot ‘Revelation instrumental solist’. Sindsdien toert ze de wereld rond met de beste orkesten. Ze deelt regelmatig het podium met artiesten uit andere disciplines zoals Lambert Wilson, hiphop danser Ibrahim Sissoko, choreografen Sidi Larbi Cherkaoui en Damien Jalet, étoile dansers Hugo Marchand en Ludmila Pagliero en zelfs met bossa nova ster Toquinho.

In 2005 richtte Gaillard het Pulcinella Orkest op dat ze vanaf de cello leidt. Met dit ensemble boekte ze vorig jaar veel succes met een dubbelalbum van Vivaldi I colori dell’ombra, met de mezzosopranen Lucile Richardot en Delphine Galou.

Gaillard bespeelt een Vlaamse piccolo cello. Deze is kleiner dan de standaard cello en er is een (mi) snaar aan toegevoegd. Het wordt specifiek gebruikt voor Bach en de late barokperiode en heeft een heel eigen klankkleur.

Vox Luminis behoeft geen introductie (CCHA, 2018 & 2020). Sinds de oprichting in 2004 wordt het vocaal ensemble internationaal geprezen om haar unieke sound, zowel in een solistische bezetting als in grotere producties. 

Johann Sebastian Bach
Cantata BWV 6 «Bleib bei uns denn es will Abend werden.»
Cantata BWV 115 «Mache dich mein Herz bereit.»
Brandenburg Concert n° 3 in G BWV 1048
Cantata BWV 183 «Sie werden euch in den Bann Tun.»

credits

artistiek leider Lionel Meunier / violoncello piccolo Ophélie Gaillard / zang Vox Luminis / instrumentalisten Ensemble Pulcinella / inleiding Stijn Paredis / © Tom Blaton & Alberto Crespo
voxluminis.com / opheliegaillard.com