Babel

Steve Salembier/LOD muziektheater
wo 26 jan 2022 - 20.00 u
wo 26 jan 2022
20.00 u
  • wo 26 jan 2022
    20.00 u
    parketzaal 1

Zwevend langs kilometers glas,
vanuit de ijle lucht die tussen de bouwmassa vloeit,
zien we door een venster de bewoner,
die na een lange dag op bed neerploft.
Erboven, eronder en ernaast hetzelfde.
Het zijn de dagelijkse routines van het leven als atoom.

Architect Steve Salembier is geen vreemde in de programmering van CCHA: met zijn voorstellingen Bildraum en In between violet and green (die hij samen met Charlotte Bouckaert creëerde) kon hij al op heel wat appreciatie van het publiek rekenen tijdens de vorige editie van pro-portie (CCHA, 2019). Ook dit keer is er geen levende ziel te bekennen op de beelden die we te zien krijgen... En toch is er zoveel wél te zien!

Waar in In between violet and green zijn focus nog bij het landschap lag, schetst Salembier nu een portret van de stad. Babel is de stad waarin alle steden huizen en waarin het tijdelijke een staat van permanentie geworden is. Waar het onderweg zijn een bestemming is en waar metrolijnen, roltrappen en liften de collectieve verplaatsing tot ritueel verheffen. 

De pandemie leerde ons dat dit ritueel ook abrupt kan stilvallen. Ons conventioneel gebruik van woon- en werkruimtes wordt in vraag gesteld: plots vergaderen we in de badkamer, kamperen we in de living en doen we zowat alles binnenskamers. Wat als de spraakverwarring die over de Bijbelse stad neerdaalde geen goddelijke straf is, maar eerder een uitnodiging tot verandering?

Steve Salembier toont ons aan de hand van zijn maquettes, fotografie, video en projectie hoe de verhoudingen tussen de mens en zijn leefomgeving fundamenteel wijzigen en onderworpen zijn aan extreme condities. Drijvend op de klanklandschappen van Zonderwerk (een samenwerking tussen geluidskunstenaar Dijf Sanders en theatermaker Linde Carrijn) is Babel een voorstelling met de beat als ademhalingsfrequentie van een hedendaagse grootstad. Soms bezwerend repetitief, dan weer ontroerend alledaags.

onderdeel van
pro-portie

credits

concept, tekst & spel Steve Salembier / soundtrack Zonderwerk (Dijf Sanders & Linde Carrijn) / dramaturgie Tom Rummens / licht- & geluidsontwerp Pino Etz / © Kurt Van der Elst
lod.be