Iemand moet het doen

LAZARUS & Robbin Rooze
di 18 jan 2022 - 20.00 u
di 18 jan 2022
20.00 u
  • di 18 jan 2022
    20.00 u
    concert- & theaterzaal

Op 23 september 1971 laat Mario Roymans (beter bekend als Tijl van Limburg) zich opsluiten in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Tussen twee passages van de nachtsuppoosten door, snijdt hij het doek De liefdesbrief van Johannes Vermeer uit het kader. Via de pers eist hij 200 miljoen Belgische frank, te schenken aan de slachtoffers van de hongersnood in Bangladesh. Tien dagen later, na een tamelijk spectaculaire achtervolging, wordt Roymans ingerekend. 

LAZARUS en Robbin Rooze slaan de handen in elkaar voor een combinatie van theater en film met deze ‘heldendaad’ als uitgangspunt: kunst roven voor het goede doel. In een spannende vertelling die speelt op de scheidslijn tussen waarheid en fictie, tussen woord en beeld worden vragen gesteld over de reële waarde van kunst en de grenzen van goeie bedoelingen. 

LAZARUS leerde Robbin Rooze kennen bij de opnames voor diens kortfilm Springstof. Daarin spelen drie jongeren met wie Rooze op lange termijn een traject aflegt. In Iemand moet het doen neemt LAZARUS hen mee het podium op. 

Naast vertrouwde LAZARUS-acteurs als Koen De Graeve, Pieter Genard en Günther Lasage, hier ook Aminata Demba die we eerder straf aan het werk zagen in o.a. De moed om te doden (CCHA, 2016) en Black - The sorrows of Belgium I: Congo (CCHA, 2019). 

Kortom: een veelbelovende samenwerking en een onwaarschijnlijk waargebeurd verhaal. Een theateravond (in de grote zaal!) om naar uit te kijken.

credits

van & met Koen De Graeve, Wouter Hendrickx, Günther Lesage, Ryszard Turbiasz, Aminata Demba, Iliass Bellaajal, Ismaïl L’hamiti, Maaike Somers & Robbin Rooze / kostuums Karen De Wolf / lichtontwerp Stef Stessel / director of photography Toon Persyn / met steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid / coproductie Perpodium / met dank aan Belfius, Crescendo CVO Mechelen, UGC Mechelen, Kaffee Zapoi & alle figuranten / inleiding Tuur Devens / © Guy Kokken
arsenaallazarus.be