cultuurcentrum Hasselt

De wildernis

Wende
wo 4 mei 2022 - 20.00 u - 21.30 u
wo 4 mei 2022
20.00 u - 21.30 u
  • wo 4 mei 2022
    20.00 u - 21.30 u
    CCHA - kleine theaterzaal
    Geweest

“Misschien schuilt in de wildernis wat ons verbindt: een kort leven in al z’n grilligheid, tederheid en schoonheid dat het verdient om vol geleefd te worden.”

Wende Snijders groeide de afgelopen jaren uit tot één van de meest veelzijdige en spraakmakende artiesten van Nederland. Ze begon haar carrière in 2003, maakte sindsdien 6 albums en 5 voorstellingen, won een Edison en werd genomineerd voor een Gouden Kalf. Sinds 2017 is ze artist in residence van Theater Carré en cureert er jaarlijks het multidisciplinaire festival Kaleidoscoop.

Of het nu pop, elektro, chanson, klassiek of hedendaagse muziek is, of zelfs een film: ze slaagt er steeds weer in het publiek diep te raken. Met MENS (CCHA, 2017) - een samenwerking met schrijvers als Dimitri Verhulst, Arnon Grunberg en Joost Zwagerman - brak ze (eindelijk!) door in Vlaanderen.

Bij Wende worden concerten totaaltheater. Met schurende existentiële teksten, dampende elektronica, klassieke invloeden en visueel design van wereldformaat sleept ze het vertellende lied van Piaf en Brel de 21ste eeuw in. Haar miniatuurvertellingen leggen de menselijke ziel en de breuklijnen van onze tijd zowel kwetsbaar als rauw bloot. 

In samenwerking met Toneelgroep Oostpool, het NKK NXT koor en een (inter)nationaal artistiek team verkent Wende nu de wildernis in onszelf en de wereld daarbuiten. Ze vertaalt wat tussen hart en onderbuik woont in een nieuwe multidisciplinaire show. De liedteksten werden geschreven door o.a. Marieke Lucas Rijneveld, S10 (Stien den Hollander), Marjolijn van Heemstra en Wende zelf.

“De wildernis is een ode aan de nieuwsgierigheid, voor wat er onderhuids woekert in ons mensen: de dingen die niet gezegd worden, het zwijgen, de verborgen verlangens, de geheimen die soms generaties lang levens bepalen, de schaduwkant die we allemaal in ons hebben en vaak te eng vinden om er heen te gaan.”

Hasselt sloot haar in 2017 helemaal in de armen, blij om dat straks opnieuw te (kunnen) doen! 

"**** Een strak opgebouwd theaterconcert van een zeldzame klasse." theaterkrant.nl, 9 maart 2017
"**** Wende overtreft al het andere." NRC Handelsblad, 3 maart 2017

***** Een overdonderend theaterconcert. Snijders' kwetsbaarheid gaat prachtig samen met muziek en audiovisuele techniek van wereldniveau.

De Morgen, 19 april 2017

credits

concept & spel Wende / piano Nils Davidse / drums Nicky Hustinx / koor Ariel Sin Yu Lee, Emma Nelson, Jesse van der Wel, Jobbe Hoebink, Julie Hasfjord, Merel Phoebe Kirrage & Ruben Grevelink / artistieke leiding Wende Snijders & Wouter van Ransbeek / design Chloe Lamford / muziekproducent Jan van Eerd / koorarrangementen Lucas Wiegerink / kostuums Wojciech Dziedzic / geluidsontwerp Bob Willekens / lichtontwerp Freek Ros / coproductie Stichting Wende, Toneelgroep Oostpool & NKK NXT / mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten & Prins Bernard Cultuurfonds / © Sanne de Wilde & Raymond van Olphen
wende.nu