cultuurcentrum Hasselt

LUCY

Dez Mona & B.O.X (Baroque Orchestration X)
vr 5 nov 2021 - 20.00 u - 21.20 u
vr 5 nov 2021
20.00 u - 21.20 u
  • vr 5 nov 2021
    20.00 u - 21.20 u
    CCHA - kleine theaterzaal

Dez Mona doorkruist sinds Persued sinners (2005) muzikale genres, van duistere jazz en prikkelende post-rock, naar opvliegende gospel en zwoele tango. Met als speerpunt het unieke stemgeluid van Gregory Frateur. Geen band die op zo’n intense wijze sfeer en diepmenselijke emotie weet te combineren. Book of many (2019) is hun meeste recente album.  

B.O.X - het Antwerp-based barokcollectief rond Pieter Theuns - is geen onbekende in CCHA: met White chalk/Amnesiac rond de muziek van PJ Harvey en Radiohead (2012), You us we all met Shara Worden van My Brightest Diamond (2013) en Pétur Ben (2019) stonden ze al vaker op ons podium. B.O.X werkte ook al samen met Efterklang, Eefje de Visser, Spinvis, Valgeir Sigurðsson, Mugison en Richard Reed Parry van Arcade Fire.

Tien jaar na SÁGA (2011) en de bijhorende bejubelde internationale tour (CCHA, 2013) kondigen Dez Mona en B.O.X een langverwachte opvolger aan: LUCY. Goddelijk noch aards, man noch vrouw. Thuisloos, maar diep geworteld. Een allegorisch personage dat het verlangen naar een thuis in een versnipperde wereld verklankt.

LUCY is een wereldlijk oratorium. De inhoud en inspiratie komen niet uit heilige boeken, maar groeien uit verhalen die worden aangereikt door mensen van over de hele wereld. De muziek is opnieuw een hybride mengvorm van pop en barok, met referenties aan tijdloze vormen zoals de aria, het koraal en het recitatief.

**** LUCY vergt van de toeschouwer enige concentratie, maar het is een geslaagd project van muzikanten die op zoek zijn naar een nieuwe vorm waarin de grenzen tussen genres irrelevant worden. Wie bereid is voor LUCY zijn hart en geest te openen, zal dus zeker niet worden teleurgesteld.

KnackFocus, 26 augustus 2021

credits

zang Gregory Frateur / theorbe Pieter Theuns / accordeon Roel Van Camp / barokharp Jutta Troch / gitaar Sjoerd Bruil / serpent Christophe Morisset / contrabas Kristof Roseeuw / viola da gamba Robert Smith / sopraan Charlotte Schoeters & Michaela Riener / coproductie deSingel Antwerpen & de Bijloke Gent / © Marijn Achten & Tom Roelofs
dezmona.com & boxbaroque.com