cultuurcentrum Hasselt

Ghost writer and the broken hand break

Miet Warlop
di 3 mei 2022 - 20.00 u - 20.45 u
di 3 mei 2022
20.00 u - 20.45 u
  • di 3 mei 2022
    20.00 u - 20.45 u
    CCHA - parketzaal 1

Beeldend kunstenaar Miet Warlop behaalde een masterdiploma Multimediale Kunsten aan het KASK in Gent en woont en werkt tussen Gent, Berlijn en Brussel. Mystery magnet uit 2012 ging in première tijdens Kunstenfestivaldesarts, won de Stückemarkt Theatertreffen-prijs op de Berliner Festspiele en speelde meer dan 100 keer over de hele wereld. In april 2018 maakte ze de familievoorstelling Big bears cry too voor hetpaleis. Datzelfde jaar ging ook Ghost writer and the broken hand break in première.

Een handrem die niet langer functioneert, is een klassiek motief voor nachtmerries: de controle verliezen, niet meer kunnen stoppen, op een ramp afstevenen. Anderzijds kan het ook betekenen: zich vrij voelen, zonder remmingen vooruitsnellen. Maar is beweging altijd een beweging voorwaarts?

Ghost writer and the broken hand break is een mengeling van wervelende dans, voordracht en concert. Het is een experiment op de dunne lijn tussen jezelf in de hand hebben en de controle verliezen. Miet Warlop tracht een levensbelangrijke vraag te beantwoorden over hoe we het nu steeds opnieuw moeten benaderen, tot we een moment hebben gevonden om het te onthouden.

Zonder remmingen bewegen ze voort. Luisterend naar de zwaartekracht tollen 3 dansers rond hun as. Doorheen die wervelingen vloeit een woordenstroom van Miet Warlop en ghostwriter Malasauskas, begeleid door kolkende muziek. Uit de draaikolk ontsnappen vragen over het nu. In het oog van de maalstroom staan we stil bij de kern. Zoekend naar het middelpunt bevraagt Miet Warlop het momentum. Daarbij creëert ze een duizelingwekkend ritueel van ongekende intensiteit en lichtheid, een unieke belevenis!

"***** Deze performance is zo ijzingwekkend beheerst uitgevoerd, in een uitgekiende, sobere belichting van drie spots, dat ook de krachtige ritmische stops als donderslagen bij heldere hemel komen.” de Volkskrant, oktober 2018

***** Rauwe sound maakt derwisjen utterly cool. Soms zie je een voorstelling die je eraan herinnert wat je in zoveel andere voorstellingen mist.

theaterkrant.nl, 26 oktober 2018

credits

concept Miet Warlop / muziek & performance Miet Warlop, Wietse Tanghe & Pieter De Meester / songtekst Raimundas Malasauskas, Pieter De Meester & Miet Warlop / lichtontwerp Henri Emmanuel Doublier / kostuums Karolien Nuyttens / productie Irene Wool vzw & NTGent / coproductie Vooruit Gent & HAU Hebbel am Ufer Berlin / met dank aan Carl Gydé, Jérôme Dupraz, Ian Gyselinck, Michiel Goedertier (LaRoy NV), Janis Van Heesbeke (ongezien), Maarten Van Cauwenberghe & Brahim Benhaddou / met de steun van Stad Gent & Actoral. 17 Marseille / © Reinout Hiel
mietwarlop.com