Stabat mater van Pergolesi

Capriola di Gioia o.l.v. Bart Naessens
za 19 mrt 2022 - 20.00 u
za 19 mrt 2022
20.00 u
  • za 19 mrt 2022
    20.00 u
    Sint-Quintinuskathedraal
    Geweest

Hoe kan het toch dat een compositie van een 26-jarige componist uit Napels al jarenlang steevast op nummer 1 prijkt in de Klara Top 100, dé poll van de klassieke muziek? 

Pergolesi schreef het slotduet van zijn beroemde Stabat mater op zijn sterfbed in 1736. Het moest dienen als vervanging van het Stabat mater van Scarlatti dat tot dan toe elke Goede Vrijdag in Napels werd opgevoerd.

Na de gelauwerde opname van het Stabat mater van Boccherini, wilden Bart Naessens en Amaryllis Dieltjens een eigen interpretatie maken van Pergolesi’s meesterwerk. Ze gingen op zoek naar de wortels van het werk en de basisintenties van de jonge Pergolesi. Door de populariteit van het werk verschenen er in de 18de eeuw immers heel wat uitgaven die onnauwkeurig bleken en zelfs tot op vandaag zijn vele uitvoeringen gestoeld op ingeburgerde conventies en keuzes.  

Capriola di Gioia liet zich verwonderen door de schoonheid van de geniale melodieën, de natuurlijke dynamieken en vooral ook door de expressie. 

Voorafgaand brengt het ensemble 3 aria’s uit Caldara’s oratorium Maddalena ai piedi di Cristo, een staalkaart van de genialiteit van deze Venetiaans-Weense barokke componist. Als geen ander weet hij ingenieuze melodieën te maken met een enorme reikwijdte, ondersteund door een eigen harmonisatie waarbij hij het barokke instrumentarium meesterlijk gebruikt.

De gedeelde liefde voor barok van sopraan Amaryllis Dieltiens en dirigent Bart Naessens leidde in 2007 tot de oprichting van ensemble Capriola di Gioia. Het ensemble richt zich graag en met veel expressie op theatrale en verhalende muziek. De sopraan en basso continuo zijn vaste basis, de rest van de bezetting wordt per werk uitgebreid met jonge topmusici van over de hele wereld. Vanavond wordt Dieltiens bijgestaan door contratenor Clint van der Linde.

Antonio Caldara 3 aria's uit het oratorium Maddalena ai piedi di Cristo 
Giovanni Battista Pergolesi Stabat mater

programmaboekje

 

***De pure sopraanstem van Amaryllis Dieltiens en de warme alt van Clint van der Linde en de sobere aanpak van dirigent Bart Naessens geven mij het gevoel dat dit pareltje hier enorm door gediend wordt. Een warme aanrader.

Sylvia Broeckaert op Klara

credits

dirigent & orgel Bart Naessens / sopraan Amaryllis Dieltiens / contratenor Clint van der Linde / © Emily fotodesign
caprioladigioia.be