zo 13 sep 2020 - zo 8 nov 2020

Carla Kogelman

PLAYGROUND
zo 13 sep 2020
-
zo 8 nov 2020
  • zo 13 sep 2020
    -
    zo 8 nov 2020
    grote exporuimte
    vrije toegang
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op gratis activiteiten en inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

De Nederlandse topfotografe Carla Kogelman was snel gewonnen om mee in dit project te stappen. Ze resideerde drie maanden in Hasselt en verkende de stad met een frisse, ontwapenende blik. Ze trok rond en richtte haar lens op alle mogelijke spelscènes. Het resultaat van haar expeditie is een indringende expo met meer dan 120 foto’s van spel- en speelmomenten! 

Carla Kogelman was ruim 25 jaar werkzaam in de theaterwereld en studeerde eind 2011 af aan de Fotoacademie in Amsterdam met als specialisatie reportage, documentaire en portret. Naast haar fascinatie voor theater en sport, richt Kogelman haar lens vooral op gewone mensen, meer in het bijzonder op kinderen. Haar zwart-witportretten zijn dan ook een illustratie van het dagelijkse leven en ver-beeld-en opgroeien, emotie en hoe mensen in het leven staan.  

Kogelman won de Zilveren Camera 2011 (serie Kunst, cultuur en entertainment: een reeks portretten van acteurs backstage), de PANL #21 Awards (eenmaal Gold en tweemaal Silver) en de SO (Selection of Dutch Photography) 2013 Award.  

Deze Nederlandse fotografe houdt ervan om zich langere tijd in een thema of een onderwerp in te leven. Zo ging ze, na haar eerste tijdelijke verblijf in een gezin op het Oostenrijkse platteland, jaarlijks terug totdat er een specifieke band ontstond tussen haar en de gezinsleden. Op die manier ‘doorgrondt’ de fotografe in haar beelden de geportretteerde mensen, hoewel haar fotografie schijnbaar objectief is. 

Voor haar serie Ich bin Waldviertel won ze in 2014 bij World Press Photo de eerste prijs in de categorie Observed portrait, de Cortona on the Move 2014 Happiness Award, de PF Portfolio en de eerste prijs Alfred Fried Award. Een ruime selectie van deze beelden stelden we in seizoen 2018-2019 tentoon in CCHA.  

MASTERCLASSES: fotografe Carla Kogelman geeft een masterclass voor de fotografieafdelingen van LUCA School of Art en de Academie voor Schone Kunsten Hasselt. 

Studenten van de UHasselt, faculteit Architectuur en kunst, opleiding architectuur tonen in 90 knappe maquettes hun creatieve kijk op speelplekken. Daarnaast buigen ze zich over een drietal bestaande speelpleinen om er alternatieve en avontuurlijke speelplekken voor te ontwerpen. Uit dit toegepaste onderzoek zou een pop-upplek kunnen worden ontwikkeld door UHasselt in samenwerking met CCHA en het stadsbestuur. Mogelijke locaties zijn het Hasseltse Molenpoortplein, straks dé belangrijkste verkeersader in de stad en de woonkernen Runkst en de Heilig-Hartwijk.

Kortom, een avontuurlijke blik op de inrichting van avontuurlijke speelplekken met een uitnodiging tot spel met beheerst risico. Een uitnodiging tot reflectie op ruimte voor spel in de openbare ruimte, ruimte voor spel in de stad.

credits

© Carla Kogelman
di t/m vr van 10 tot 17 u, za & zo van 13 tot 17 u

carlakogelman.nl

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring