cultuurcentrum Hasselt

Laureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd 2020 - Piano

Belgian National Orchestra o.l.v. Eivind Aadland
do 11 jun 2020 - 20.00 u
do 11 jun 2020
20.00 u
  • do 11 jun 2020
    20.00 u
    concert- & theaterzaal

“Wedstrijden, dat is iets voor paarden,” zei Debussy meer dan een eeuw geleden. De uitspraak geldt nog steeds. Toch beroert de Koningin Elisabethwedstrijd elk jaar opnieuw menig muziekliefhebber.

De wedstrijd die de naam draagt van de koningin die een (erg) groot hart had voor de kunsten, is sinds zijn ontstaan in de jaren ‘30 uitgegroeid tot één van de meest prestigieuze referentiepunten voor aanstormend muzikaal talent. Zo geldt de Koningin Elisabethwedstrijd niet alleen als een belangrijke toetssteen voor ambitieuze jonge musici, maar is het concours ook de facto een fantastisch forum waar de hele wereld van de klassieke muziek bijeen komt.

Een veelkleurig palet aan emoties verenigt hen: passie, vreugde, verdriet, sympathie, weerstand...

Ontstaan door en voor de viool gaf de Ysaÿewedstrijd zijn erfenis door aan de Koningin Elisabethwedstrijd in 1951. In zijn lange bestaan heeft de ‘Olympiade van de muziek’ memorabele winnaars opgeleverd. Sommigen bleken eendagsvliegen, anderen namen een steile vlucht.

Na de (eerste) editie met cello in 2017, zang in 2018, de viool in 2019 is het nu opnieuw de beurt aan de piano. Mét de eerste 3 laureaten bovendien.

credits

inleiding Stijn Paredis / © Veerle Vercauteren
nationalorchestra.be & eivindaadland.com